Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Ekonomika

Podiel dolára na svetových devízových rezervách stagnoval

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Na americký dolár pripadalo v 2. štvrťroku v rámci globálnych devízových rezerv nahlásených MMF 58,9 % rovnako ako v prvých troch mesiacoch tohto roka, ukázali v piatok údaje MMF.

New York 29. septembra (TASR) - Podiel amerického dolára na svetových devízových rezervách sa v 2. kvartáli nezmenil, uviedol Medzinárodný menový fond (MMF). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Na americký dolár pripadalo v 2. štvrťroku v rámci globálnych devízových rezerv nahlásených MMF 58,9 % rovnako ako v prvých troch mesiacoch tohto roka, ukázali v piatok údaje MMF. Pohľadávky v amerických dolároch v druhom štvrťroku vzrástli o 0,8 %, v medziročnom porovnaní však klesli o 1 %.

Podiel eura na svetových devízových rezervách sa v 2. kvartáli mierne zvýšil na 19,9 % z 19,8 % v predchádzajúcich troch mesiacoch. Pohľadávky v eurách v uplynulom štvrťroku medzikvartálne vzrástli o 1 % a medziročne o 2 %.

"Dolár zostáva dominantnou menou v devízovom a medzinárodnom financovaní. Jeho podiel na mimoburzových devízových transakciách zostal pozoruhodne stabilný," uviedol analytik pre rozvíjajúce sa trhy investičnej firmy abrdn Michael Langham v jednom zo svojich najnovších príspevkov o budúcnosti dolára.

Poukázal však na to, že podiel dolára na devízových rezervách má "postupný klesajúci trend" a za posledných 20 rokov sa znížil o viac ako 10 percentuálnych bodov. Podľa neho bol tento posun z veľkej časti spôsobený presunom do iných mien rozvinutých ekonomík, ako sú euro, britská libra, kanadský dolár a austrálsky dolár. Takisto sa zvýšil podiel čínskeho jüanu, ale z veľmi nízkeho základu.

Globálne devízové rezervy, ktoré sa vykazujú v amerických dolároch, predstavujú aktíva centrálnych bánk držané v rôznych menách, ktoré sa používajú napríklad na krytie ich záväzkov. Centrálne banky niekedy využívajú svoje devízové rezervy na podporu svojich mien.