Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Podiel OPEC na trhu s ropou klesol na niekoľkoročné minimum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako ukázali údaje z OPEC, členské štáty organizácie sa na celosvetovom trhu s ropou podieľali v júli tohto roka necelými 30 %.

Londýn 22. augusta (TASR) - Podiel štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na celosvetovom trhu s touto komoditou klesol na najnižšiu úroveň za posledné roky. Čiastočne je za to zodpovedný program obmedzovania produkcie a čiastočne sankcie USA voči Iránu a Venezuele, ktoré bránia krajinám vyvážať ropu na svetové trhy.

Ako ukázali údaje z OPEC, členské štáty organizácie sa na celosvetovom trhu s ropou podieľali v júli tohto roka necelými 30 %. K prudkej zmene došlo pritom za posledné dva roky. Za toto obdobie dodávky ropy na svetové trhy vzrástli približne o 2,7 %, zo strany štátov OPEC však klesli o 8,4 %.

Na porovnanie, pred 10 rokmi predstavoval podiel ropného kartelu viac než 34 %. Svoje maximum, ktoré predstavuje 35 %, dosiahla organizácia v roku 2012.

Napriek znižovaniu produkcie zo strany OPEC sa cena ropy znížila z tohtoročného maxima vyše 75 USD (67,54 eura) za barel (159 litrov) zhruba na 60 USD/barel. Na cenu ropy totiž stále výrazne vplýva vysoká produkcia v Spojených štátoch, obchodný konflikt USA s Čínou, ako aj blížiaci sa odchod Británie z Európskej únie, pričom neustále rastie riziko, že Londýn opustí EÚ bez dohody.

(1 EUR = 1,1104 USD)