Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Podiel zlyhaných retailových úverov je najnižší od roku 2009

Národná banka Slovenska Foto: TASR/František Iván

Miery čistého zlyhania na celom portfóliu retailových úverov dosiahli 0,33 % a na úveroch na bývanie dokonca zápornú hodnotu 0,02 %.

Bratislava 29. mája (TASR) - Podiel zlyhaných retailových úverov na Slovensku je v súčasnosti najnižší od marca 2009. Klesol na úroveň 3,9 %. "Príčinou bol vývoj v úveroch na bývanie, keďže spotrebiteľské úvery nezaznamenali výraznejšie zmeny a už tri roky si udržujú hodnotu mierne pod 8 %," konštatuje to Národná banka Slovenska (NBS) vo svojej aktuálnej Správe o finančnej stabilite.

Miery čistého zlyhania na celom portfóliu retailových úverov dosiahli 0,33 % a na úveroch na bývanie dokonca zápornú hodnotu 0,02 %. "Táto záporná hodnota znamená, že hoci niektoré úvery zlyhali, viac bolo takých, ktoré sa spomedzi zlyhaných dostali medzi štandardné a opäť sa splácajú," vysvetlila národná banka.

Pri spotrebiteľských úveroch miera čistého zlyhania rástla a prekročila 2,6 %. "Dôvodom bol vývoj vo veľkých bankách, kde táto miera rástla z nízkych úrovní. Naopak, v stredne veľkých a menších bankách táto miera poväčšine klesala, no z úrovní 4 %-7 % počas roka 2015," vyčíslila NBS.

Zlepšilo sa aj splácanie úverov poskytnutých firmám. "Počas roka 2016 došlo k zlepšeniu kvality podnikových portfólií. Podiel zlyhaných úverov klesol počas tohto roka na úroveň blízku 7 %," uviedla NBS.

Splácanie úverov v bankách sa zlepšuje najmä vďaka poklesu úrokových sadzieb, znižovaniu nezamestnanosti, ale aj rastom príjmov domácností. "Hoci zlepšenie kreditnej kvality úverov je pozitívnou správou pre bankový sektor, viaceré faktory, ktoré ho podmienili, môžu zmeniť svoje trend v budúcnosti," upozorňuje NBS. Úrokové sadzby v bankách totiž môžu opäť začať rásť, taktiež môžu vznikať ekonomické nerovnováhy, ak by začala stúpať nezamestnanosť. "Aj naďalej tak zostáva potrebné rešpektovať zásady zodpovedného poskytovania úverov, a to tak zo strany klientov, ako aj zo strany bánk," dodala slovenská centrálna banka.