Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Podielové fondy nie sú len pre milionárov, začať sa dá aj s 1eurom

Foto: Slovenská asociácia správcovských spoločností

Počet Slovákov, ktorí investujú do podielových fondov sa každoročne zvyšuje, a tak si čoraz viac ľudí môže užívať výnosy, ktoré z týchto investícií plynú.

Bratislava 19. apríla (OTS) - Svetový deň investičných fondov u nás už štvrtý rok pripomína verejnosti, že na to, aby človek efektívne zúročil svoje úspory, mu stačí vykonať naozaj málo.

Riaditeľ Slovenskej asociácie správcovských spoločností Ing. Ivan Znášik
Foto: Slovenská asociácia správcovských spoločností
Investovanie do podielových fondov už nie je ničím výnimočným ani u Slovákov. Hodnota aktív, do ktorých Slováci počas minulých období nainvestovali, sa v súčasnosti šplhá až do rekordnej výšky 7,57 miliárd eur v 569 podielových fondoch. Slovensko sa v základnej štruktúre investícií do podielových fondov dostalo na úroveň vyspelých štátov západnej Európy, čo potvrdzujú aj slová výkonného riaditeľa Slovenskej asociácie správcovských spoločností Ing. Ivana Znášika: „Slovensko sa už v oblasti podielových fondov radí medzi štandardné rozvinuté krajiny, hlavne pokiaľ ide o základné rozdelenie typu investícii na konzervatívne a dynamické. Slováci si totiž uvedomujú výhody, ktoré im investovanie ponúka. Pre tých, ktorí o investičných fondoch stále nemajú dostatočné vedomosti, už štvrtý rok pri príležitosti Svetového dňa investičných fondov pripravujeme aktivity, ktoré im majú pomôcť zorientovať sa vo svete investícií a ich výnosov.“

Svetový deň investičných fondov každoročne pripadá na 19. apríla. V tento deň sa v roku 1743 narodil Abraham van Ketwich, holandský obchodník, ktorý je považovaný za otca investičných fondov. V roku 1774 založil prvý investičný fond s názvom „Eendragt maakt Magt“ („V jednote je sila“) pre občanov, ktorí disponovali skromnejšími finančnými prostriedkami. Uzavretý podielový fond investoval do dlhopisov vlád, bánk a úverov plantážam v Západnej Indii (USA), čo investorom prinieslo slušné zisky. Svetový deň investičných fondov si začali pripomínať v roku 2012 v Nemecku, už štvrtý rok sa tak deje pod záštitou Slovenskej asociácie správcovských spoločností aj na Slovensku.

Hoci sa od Ketwichových čias kolektívne investovanie a jeho podoby podstatne zmenili, jedno zostalo rovnaké - aj dnes sú investície do podielových fondov vhodné nielen pre milionárov, no tiež pre ľudí, ktorí si nemôžu jednorazovo dovoliť investovať vysoké peňažné čiastky. Práve naopak – v mnohých prípadoch môžu ľudia investovať už minimálne sumy, začať môžu dokonca aj s jedným eurom! Pri pravidelnom investovaní, hoci aj nízkych vkladov, to môže priniesť zaujímavé zúročenie. Keďže tieto výnosy rokmi rastú exponenciálne, je v tomto prípade rozumné investovať v strednodobom a dlhodobom časovom horizonte.

Možností investovania do podielových fondov je niekoľko. Investovať možno do zmiešaných, dlhopisových, realitných či akciových fondov, fondov krátkodobých alebo alternatívnych investícií, štruktúrovaných fondov alebo fondov peňažného trhu. Hoci sa Slováci investovať do podielových fondov neboja, investujú skôr do stabilnejších hlavne dlhopisových fondov. Stúpajú však aj investície do akciových fondov, ktoré v prípade „dobrých časov“ vo svetovej ekonomike, mohli za posledných osem rokov už pri jednorazovom vklade dosiahnuť priemerný výnos viac ako 100 %. „Na to, aby ste zistili, ktorý typ investície je pre vás najvhodnejší, je dôležité uvedomiť si, na aké obdobie chcete investovať, a aká je vaša odolnosť voči riziku dočasného poklesu investície“ radí Ing. Ivan Znášik a dodáva: „Netreba myslieť na to, čo je momentálne populárne, ale spoľahnúť sa na jasné fakty a zdôvodnenia individuálnej vhodnosti investície.

Svetový deň investičných fondov prinesie aj Slovákom možnosť vstúpiť do sveta investorov za zvýhodnených podmienok. Niektorí z členov SASS počas apríla a mája iniciatívu podporia marketingovými kampaňami, o ktorých sa priebežne dozviete aj na fanúšikovskom profile www.facebook.com/investujme.