Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

A. Tsipras: Veritelia dokončia kľúčovú revíziu pokroku v marci

Alexis Tsipras Foto: TASR/AP

A vyhlásil, že jeho vláda dostane krajinu z krízy aj zo záchranného programu a spod dohľadu veriteľov.

Atény 24. februára (TASR) - Medzinárodní veritelia uzavrú kľúčovú revíziu pokroku, ktorý Grécko dosiahlo pri plnení podmienok tretieho záchranného úveru, na budúci mesiac 20. marca. Povedal to dnes poslancom v gréckom parlamente premiér Alexis Tsipras.

A vyhlásil, že jeho vláda dostane krajinu z krízy aj zo záchranného programu a spod dohľadu veriteľov.

Tsipras zároveň uviedol, že dohoda medzi Aténami a ich veriteľmi o ďalších reformách, ktoré musí Grécko uskutočniť v roku 2019, aby dostalo splátky z tretieho úveru, bola "čestným kompromisom" a bude poslednou bodkou za úsporami. A verí, že Grécko a veritelia "otočili list" a ich vzťahy naberú nový smer. Podľa neho veritelia akceptovali fakt, že zavádzanie úsporných opatrení by sa už malo skončiť.

Zdôraznil, že nové škrty, ktoré dopadnú na plecia gréckych daňových poplatníkov, budú zmiernené inými krokmi, ktoré vláda navrhla. Premiér dodal, že oba balíky opatrení sa budú zavádzať súčasne.

Grécka vládna koalícia zaostáva v prieskumoch a potrebuje vykresliť pozitívnejší obraz dohody voličom, ktorí už sedem rokov musia znášať dôsledky krízy a tvrdých škrtov. Podrobnosti o nových opatreniach ale stále nie sú známe.