Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Podľa bankárov grécka vláda predĺži bankové prázdniny o niekoľko dní

Žena si vyberá bankovky z bankomatu v Aténach v sobotu 27. júna 2015. Foto: TASR/AP/Daniel Ochoa de Olza

Grécka vláda zaviedla kapitálové kontroly a nariadila zatvorenie bánk od 29. júna predbežne do dnešného dňa.

Atény 6. júla (TASR) - Grécka vláda plánuje predĺžiť súčasné nútené bankové prázdniny o niekoľko dní. Uviedli to štyri zdroje z bankového sektora. Dnes večer sa k tejto záležitosti zídu zástupcovia bánk a minister financií. Informovala o tom agentúra Reuters.

Grécka vláda zaviedla kapitálové kontroly a nariadila zatvorenie bánk od 29. júna predbežne do dnešného dňa. Reagovala tak na rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) zmraziť rozsah núdzového financovania gréckych bankových inštitúcií.



Banka k tomuto kroku pristúpila po tom, ako grécka vláda nečakane vyhlásila referendum o podmienkach veriteľov, čo podľa veriteľov a ministrov financií eurozóny znamenalo ukončenie rokovaní o finančnej pomoci. Gréci, ktorí sa po oznámení referenda začali obávať, že vláda bude nútená zaviesť kapitálové kontroly, začali urýchlene vyberať peniaze z bánk, čím celý proces urýchlili.

Dekrét zavádzajúci kapitálové kontroly platí do dnešnej polnoci a očakáva sa, že vláda vydá nový, ktorý ten pôvodný nahradí. Ako v tejto súvislosti uviedol pre Reuters jeden z bankárov, "bankové prázdniny sa predĺžia. Predpokladám, že do piatka alebo pondelka," uviedol.