Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

V Británii sa ochladilo, dopyt po oblečení zvýšil maloobchodné tržby

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Na prieskume sa zúčastnilo 126 maloobchodníkov. Až 42 % z nich zaznamenalo v novembri medziročný rast tržieb, zatiaľ čo 26 % hlási ich pokles.

Londýn 26. novembra (TASR) - Maloobchodné tržby v Británii v novembri rástli pravdepodobne najrýchlejšie za viac ako jeden rok a túto dynamiku si zrejme udržia aj v ďalšom mesiaci. Motorom ich rastu je najmä solídny dopyt po zimnom oblečení v dôsledku ochladenia. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe prieskumu Konfederácie britského priemyslu (CBI).

Na prieskume sa zúčastnilo 126 maloobchodníkov. Až 42 % z nich zaznamenalo v novembri medziročný rast tržieb, zatiaľ čo 26 % hlási ich pokles. Rozdiel v tomto prípade je +26, čo je najviac od septembra 2015. Analytici pritom očakávali, že rozdiel medzi percentami obchodov, ktoré evidujú rast a pokles predaja bude v novembri len +11.

Anketa tiež odhalila, že 39 % respondentov očakáva zvýšenie tržieb aj v decembri a len 16 % predpovedá ich pokles. To je dobrá správa pre ekonomiku, ktorá spomaľuje.

Britskí maloobchodníci dosiahli už v októbri najrýchlejší rast tržieb za ostatné tri mesiace. Aj za tento výsledok vďačia chladnému počasiu, ktoré zvýšilo predaj zimného oblečenia. A k rastu predaja prispel aj dopyt spojený s oslavami Halloweenu.

Konkrétne, tržby maloobchodníkov v Británii vzrástli v októbri medzimesačne o 1,9 % po septembrovom zvýšení len o 0,1 %.

Aj medziročne sa tempo rastu maloobchodných tržieb v Británii v októbri výrazne zrýchlilo na 7,4 % zo 4,2 % v septembri.