Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Podľa Číny je ťažké pokračovať v rokovaniach o obchode s USA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

USA uvalili clá na tovar z Číny v hodnote 200 miliárd USD (169,88 miliardy eur), Čína odpovedala clami na tovar za 60 miliárd USD.

Peking 25. septembra (TASR) - Ďalšie rokovania o riešení obchodných sporov medzi Čínou a USA sa v dohľadnom čase pravdepodobne neuskutočnia. Naznačili to v utorok čínski predstavitelia. Uviedli to deň po tom, ako začali platiť ďalšie dovozné clá USA na čínsky tovar a zároveň v rámci odvety čínske dovozné clá na americký tovar. USA uvalili clá na tovar z Číny v hodnote 200 miliárd USD (169,88 miliardy eur), Čína odpovedala clami na tovar za 60 miliárd USD.

Ako povedal štátny tajomník čínskeho ministerstva obchodu Wang Šou-wen, je ťažké pokračovať v obchodných rokovaniach v situácii, keď Spojené štáty "kladú Číne nôž na krk". Kedy by sa rokovania mohli obnoviť, bude podľa neho závisieť "od vôle" Spojených štátov.

Nepriamo tak potvrdil slová čínskeho ministra zahraničných vecí, ktorý na stretnutí s podnikateľmi v New Yorku uviedol, že rozhovory v atmosfére hrozieb a nátlaku nie je možné uskutočniť. "Ak to bude pokračovať, tak sa úplne zničí všetko, čo Čína a USA za posledných 40 rokov dosiahli," povedal Wang Ji.

(1 EUR = 1,1773 USD)