Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Podľa Fedu dovozné clá povedú k zníženiu dovozu, ale aj vývozu z USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trump zavádzaním dovozných ciel voči viacerým krajinám sveta plánuje znížiť vysoký obchodný schodok USA.

Washington 13. augusta (TASR) - Nové dovozné clá amerického prezidenta Donalda Trumpa zredukujú s veľkou pravdepodobnosťou nielen dovoz, ale aj vývoz. Uviedli to v pondelok ekonómovia americkej centrálnej banky Fed.

"Zatiaľ čo výšku obchodného deficitu predpovedať nevieme, z našich analýz jasne vyplýva, že dovozné clá zredukujú ako dovoz, tak aj vývoz," uviedli ekonómovia Fedu. Zároveň dodali, že "clá obchodný deficit USA neznížia a ak, tak len minimálne".

Trump pritom zavádzaním dovozných ciel voči viacerým krajinám sveta plánuje znížiť vysoký obchodný schodok USA. Tvrdí, že clá sú jedným zo spôsobov, ako dosiahnuť rovnováhu vo vzájomnom obchode a vytvoriť spravodlivejší systém.

V súvislosti s najnovšími prognózami ekonómovia Fedu uviedli, že vo svojej analýze nevychádzali len z toho, že na americké clá reagujú iné krajiny odvetnými dovoznými clami. "Je to aj tým, že vyššie dovozné clá zvýšia náklady americkým firmám, ktoré produkujú na export, čo zníži ich konkurencieschopnosť vo svete," dodali ekonómovia Fedu.