Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Podľa francúzskej Ústavnej rady je daň pre bohatých protiústavná

Francois Hollande Foto: TASR/AP

Francúzska obdoba ústavného súdu tak rozhodla, že sľub, ktorý v prezidenstských voľbách použil Francois Hollande, je v rozpore s ústavou. Do rozpočtu krajiny mohla daň priniesť asi 300 miliónov eur.

Paríž 29. decembra (TASR) - Francúzska Ústavná rada dnes rozhodla, že zavedenie 75-% dane pre najbohatších Francúzov od budúceho roka je protiústavné. Daň je podľa rady, ktorá je obdobou ústavného súdu, príliš vysoká a pre určité rodiny nespravodlivá. Poukázala najmä na to, že daň tvrdo postihne rodiny, v ktorých jeden z partnerov zarobí ročne nad 1 milión eur, ale nedotkne sa rodín, v ktorých príjem každého z partnerov je tesne pod touto úrovňou. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Verdikt je nepríjemnou správou pre prezidenta Francoisa Hollanda. Práve zavedenie mimoriadnej dane pre Francúzov s príjmami nad 1 milión eur ročne bolo jedným z jeho predvolebných sľubov a jedným z opatrení na zníženie rozpočtového deficitu. Aj keď spomínaná daň by sa dotkla len úzkej skupiny ľudí, šokovala zahraničných investorov a rozčúlila francúzskych boháčov. Medzi nimi aj herca Gérarda Depardieua, ktorý sa v reakcii na daň rozhodol opustiť Francúzsko a usadiť sa v susednom Belgicku.

Podľa vlády by 75-% daň priniesla do štátneho rozpočtu asi 300 miliónov eur ročne. Francúzsko potrebuje podobne ako ďalšie krajiny Európskej únie (EÚ) stlačiť rozpočtový deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Viacerí ekonómovia však tvrdia, že to nie je šťastné riešenie, pretože povedie k odchodu najbohatších, ako aj talentovaných ľudí za hranice. Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault na verdikt rady zareagoval slovami, že vláda návrh milionárskej dane prepracuje a upraví tak, aby zohľadňovala výhrady Ústavnej rady.

Rozhodnutie sa dotkne daňových príjmov

Zamietnutie 75-% dane pre najbohatších Francúzov plus niektorých ďalších menších úprav v rozpočte na budúci rok francúzskou Ústavnou radou sa dotkne plánovaných daňových príjmov v sume 300 až 500 miliónov eur. Povedal to dnes v reakcii na rozhodnutie Ústavnej rady o nezákonnosti 75-% dane pre Francúzov s príjmom nad 1 milión eur ročne minister financií Pierre Moscovici. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Zamietnuté opatrenia (Ústavnou radou) predstavujú vo finančnom vyjadrení zhruba 300 až 500 miliónov eur," povedal Moscovici pre televíznu stanicu BFM. Zopakoval však slová francúzskeho premiéra Jeana-Marca Ayraulta, že vláda predloží nový návrh najvyššej sadzby dane na roky 2013 a 2014, ktorý bude výhrady Ústavnej rady zohľadňovať. Zároveň dodal, že plán znižovania rozpočtového deficitu verdikt neovplyvní.