Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Podľa gréckych ekonómov sa reformný program pre Grécko musí zmierniť

Foto: TASR/AP

Grécko sa usiluje presvedčiť partnerov v Európskej únii a medzinárodných finančných inštitúciách, aby dostalo viac času na úsporné opatrenia, keďže ekonomika je už niekoľko rokov v recesii.

Atény 5. septembra (TASR) - Dlh Grécka nebude možné znížiť do roku 2020 na medzinárodnými veriteľmi požadovaných 120 % hrubého domáceho produktu (HDP) bez výrazných zmien v súčasnom úspornom programe. Uviedli to tento týždeň ekonómovia z gréckeho Centra pre plánovanie a ekonomický výskum (KEPE).

Grécko sa usiluje presvedčiť partnerov v Európskej únii a medzinárodných finančných inštitúciách, aby dostalo viac času na realizáciu úsporných opatrení, keďže ekonomika je už niekoľko rokov v recesii a nie je schopná plnenie úsporných opatrení podporiť. Medzinárodní veritelia ale požadujú, aby Atény splnili podmienky úverového programu v stanovenom čase.

"Na dosiahnutie cieľa (v oblasti zníženia dlhu) je nevyhnutné prijať určité kroky, ako napríklad predĺžiť lehotu na splnenie úsporného programu v objeme 11,5 miliardy eur z dvoch na štyri roky, znížiť úročenie dlhu krajiny a urýchliť privatizáciu," uviedli ekonómovia z KEPE v najnovšej správe.

Bez týchto zmien dosiahne štátny dlh v roku 2020 okolo 151 % HDP.

Zároveň dodali, že náklady na rekapitalizáciu životaschopných gréckych bánk, ktoré sa odhadujú na 50 miliárd eur, by sa mali financovať priamo z Európskeho mechanizmu pre stabilitu a nemali by sa započítavať do štátneho dlhu.