Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Podľa Hyundai clá na autá môžu ovplyvniť bezpečnosť

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Hyundai uviedol, že dovozné clá na jednej strane zvýšia produkčné náklady automobilky v jej americkom závode približne o 10 % a ohrozia investičné plány v Spojených štátoch.

Soul 2. júla (TASR) - Juhokórejská automobilka Hyundai varovala USA, že zavedenie vysokých dovozných ciel na autá z Južnej Kórey môže zasiahnuť do oblasti bezpečnosti, ale najmä bezpečnosti na Kórejskom polostrove.

Spojené štáty v máji začali preverovať, či dovoz áut do USA nepredstavuje "hrozbu pre národnú bezpečnosť" a americký prezident Donald Trump opakovane hrozí urýchleným zavedením dovozných ciel.

Hyundai uviedol, že dovozné clá na jednej strane zvýšia produkčné náklady automobilky v jej americkom závode približne o 10 % a "ohrozia" investičné plány v Spojených štátoch. Juhokórejská firma sa tak pridala k ďalším automobilkám pôsobiacim v USA. Pred dovoznými clami na autá a autokomponenty varovala aj domáca GM či zahraničné ako nemecká BMW, alebo japonská Toyota.

"Clá by boli pre Hyundai zničujúce," uviedla automobilka pre americké ministerstvo obchodu, ktoré skúma vplyv dovozu áut do USA. Firma ministerstvo upozornila, že sa zameriava najmä na sedany, čo znamená, že jej dovoz nepredstavuje hrozbu pre americké automobilky, ktoré sa koncentrujú na veľké športovo-úžitkové vozidlá a pickupy.

Okrem toho Hyundai dodal, že obmedzenia pre dovoz áut do USA "výrazne oslabia juhokórejskú ekonomiku, a tým aj jej možnosti podporovať spoločné americko-kórejské bezpečnostné záujmy v regióne". Automobilový sektor sa na celkovom vývoze Južnej Kórey podieľal v roku 2016 približne 13 %.

"Aj keď nedávny samit najvyšších predstaviteľov USA a Severnej Kórey zmiernil napätie v regióne, aj naďalej je veľmi dôležité, aby Spojené štáty a Južná Kórea konali jednotne, ak chcú vyriešiť súčasný jadrový problém," dodala spoločnosť Hyundai.