Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Podľa Jahnátka bude do 2 mesiacov isté, čo s kompetenciami BBSK

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Foto: TASR

Kraj nepríde o peniaze EÚ, len administráciu projektov by namiesto neho malo mať na starosti mesto Banská Bystrica.

Donovaly 29. mája (TASR) – Je veľká škoda, že vinou vedenia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) prišiel kraj o viac ako 10 miliónov eur z eurofondov. Konštatoval to dnes pre TASR minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD). Ako dodal, tieto peniaze BBSK mal už podpísané a mal ich isté. Podľa ministra "stačilo sa len troška snažiť a konať na úrovni BBSK".

Z tohto dôvodu BBSK môže prísť o svoje rozhodovacie právomoci pri čerpaní európskych zdrojov, čo už avizoval premiér Róbert Fico (Smer-SD) 25. februára na výjazdovom rokovaní vlády v Banskej Bystrici. Zatiaľ čaká na podklady z ministerstva pôdohospodárstva.

Podľa dnešného vyjadrenia ministra Jahnátka by však do dvoch mesiacov už malo byť isté, aké kompetencie bude mať, alebo nebude mať BBSK.

"Čo sa týka nového obdobia, pripravujeme teraz kompletnú riadiacu dokumentáciu vrátane poverenia kompetencií. Máme pripravených niekoľko variant. Budeme hovoriť so zástupcami K7, to znamená s predsedami samosprávnych krajov. A úmyselne hovorím K7, lebo ostatní predstavitelia samosprávnych krajov odmietajú s pánom Kotlebom sedieť za jedným stolom. Budeme musieť dohodnúť určitý mechanizmus presunu kompetencií, a tam sa ukáže, aké kompetencie bude mať, alebo nebude mať BBSK," reagoval pre TASR Jahnátek.

Kraj nepríde o peniaze EÚ, len administráciu projektov by namiesto neho malo mať na starosti mesto Banská Bystrica.