Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Podľa nemeckého ministra bravčovina patrí do školských jedální

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zastúpenie bravčového mäsa v jedálňach verejných škôl sa v poslednom čase stáva horúcou témou. Mohamedánom, ktorých počet je v Nemecku čoraz väčší, ich moslimská viera totiž bravčovinu jesť zakazuje.

Berlín 26. marca (TASR) - Nemecký minister poľnohospodárstva Christian Schmidt odmieta možnosť, že by v školských jedálňach prestali kvôli moslimom podávať bravčovinu, píše agentúra DPA.

"Takej predstavy, že by školské a závodné jedálne prestali mať v ponuke bravčovinu, sa obávam," povedal dnes minister v rozhovore pre mediálnu skupinu Funke.

Zastúpenie bravčového mäsa v jedálňach verejných škôl sa v poslednom čase v Nemecku stáva horúcou témou. Mohamedánom, ktorých počet je v Nemecku čoraz väčší, ich moslimská viera totiž bravčovinu jesť zakazuje.

Chov ošípaných a konzumácia bravčového mäsa je však dôležitou zložkou nemeckého hospodárstva a bravčovina integrálnou súčasťou nemeckej kuchyne.

"Nemôže to byť predsa tak, že kultúrne odlišnosti v strave vyriešime tým najnižším všeobecným menovateľom. Ja sa domnievam, že rastúca kultúrna rozmanitosť by mala viesť nie k menšej, ale k väčšej ponuke," povedal Schmidt.

"Kompromisom nemôže byť to, že všetci teraz budeme zrazu jesť šalátové listy," zdôraznil minister.

Nemecko v súčasností zápasí s prílivom imigrantov, ktorých len v roku 2015 prišlo do krajiny okolo jedného milióna. Vyše dvoch tretín novoprišelcov je z krajín, kde je väčšinovým náboženstvom islam - zo Sýrie, z Afganistanu či Iraku.