Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Podľa nemeckých ekonómov má Trump na svetovú ekonomiku negatívny vplyv

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Kritika nemeckých ekonómov sa týka prakticky každej oblasti, ktorú v súvislosti s pôsobením Donalda Trumpa v úrade prezidenta hodnotili.

Mníchov 20. novembra (TASR) - Od zvolenia Donalda Trumpa za prezidenta USA uplynul rok a ako ukazujú prieskumy, podľa mnohých ekonómov Trump svetovej ekonomike viac škodí než prospieva. Aj väčšina nemeckých ekonómov je presvedčená, že Trump má na svetovú aj americkú ekonomiku negatívny vplyv.

Ako ukázal najnovší prieskum nemeckého ekonomického inštitútu Ifo a denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung, z vyše 130 oslovených profesorov ekonómie v Nemecku 71 % označilo vplyv Donalda Trumpa na svetovú ekonomiku za negatívny, zatiaľ čo 64 % zaujalo rovnaký postoj aj v prípade jeho vplyvu na americkú ekonomiku.

"Trump je fenomén: jeho výsledky v úrade sú veľmi slabé, napriek tomu sa americkej ekonomike stále darí. Je to pravdepodobne tým, že Trump doteraz dokázal zrealizovať len málo zo svojho politického programu," povedal Niklas Potrafke, riaditeľ Centra Ifo pre verejné financie a politickú ekonómiu.

Kritika nemeckých ekonómov sa týka prakticky každej oblasti, ktorú v súvislosti s pôsobením Donalda Trumpa v úrade prezidenta hodnotili. Obzvlášť negatívne ohodnotili jeho politiku v oblasti zdravotníctva, ochrany životného prostredia, udržania bezpečnosti a mieru vo svete. Zároveň sú presvedčení, že Trumpova politika má negatívny vplyv aj na oblasť sociálnej spravodlivosti.

Čo sa týka vplyvu jeho politiky na oblasť zamestnanosti, podľa ekonómov je viac-menej neutrálny, úplne však odmietli jeho politiku v oblasti obchodu. Jedinou oblasťou, v ktorej boli reakcie ekonómov na Trumpove kroky v úrade prezidenta viac pozitívne ako negatívne, bola oblasť boja s nelegálnou migráciou.

Oslovení ekonómovia očakávajú, že ľudí s nízkymi a strednými príjmami Trumpova politika poškodí. Ten, kto na nej získa, budú len dobre zarábajúci.

Viacerí nemeckí ekonómovia dali najavo nesúhlas so spôsobmi Donalda Trumpa, ktoré označili za "katastrofálne". Ako uviedol ekonóm zaoberajúci sa otázkami obchodu Rolf Langhammer, opatrenia Trumpovej vlády sú "nedomyslené, protichodné a naivné". Na druhej strane finančný expert Bernd Raffelhüschen to tak dramaticky nevidí. Podľa neho nič nie je také, aké sa na prvý pohľad zdá.