Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Podľa OĽaNO zmeny v stavebnom sporení zhoršia podmienky pre rodiny

Na archívnej snímke poslanec Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR - Michal Svítok

Cieľom novely je podľa rezortu financií zvýšenie adresnosti podpory stavebného sporenia.

Bratislava 19. júna (TASR) – Zmeny v stavebnom sporení zhoršia podmienky pre rodiny v ekonomicky slabších regiónoch. Stavebné sporenie sa stane nezmyselným a nefunkčným nástrojom. Presvedčený je o tom opozičný poslanec hnutia OĽaNO Eduard Heger.

Viaceré opatrenia v novele podľa poslanca sú namierené proti rodinám. "Pravidelné sporenie je odrazom finančnej zodpovednosti a ľudia boli motivovaní prémiou. Tento nástroj spôsoboval, že učil ľudí sporiť a vytváral pre nich finančný vankúš na budúce výdavky spojené s bytom, či s domom," uviedol Heger. Je presvedčený, že navrhované zmeny zasiahnu najmä rodiny, kde je otec hlavným živiteľom. "Neexistuje, aby nasporili potrebnú sumu na získanie prémie. Adresnosť bude nefunkčná," myslí si Heger.

Cieľom novely je podľa rezortu financií zvýšenie adresnosti podpory stavebného sporenia. Štátna prémia by sa mala vyplácať plnoletým osobám iba v prípade, ak ich priemerný mesačný príjem za kalendárny rok neprekročí 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. K obmedzeniu podpory pre neplnoletých, ako sa o tom pôvodne uvažovalo, nakoniec nedôjde. MF SR tiež navrhuje vylúčiť nárok na štátnu prémiu pre stavebného sporiteľa počas čerpania a splácania medziúveru. Ministerstvo tiež navrhuje znížiť spodnú hranicu percentuálnej výšky štátnej prémie z 5 % na 2,5 % z ročného vkladu. Zároveň mierne nahor upravuje maximálnu sumu štátnej prémie, a to na 70 eur z doterajších 66,39 eura ročne.

Poslankyňa hnutia Anna Verešová je tiež presvedčená, že "takto navrhované zmeny v stavebnom sporení prinesú prudký pokles záujmu o tento nástroj". "Vláda nedávala žiadnu inú alternatívu, žiadny iný nástroj. Akoby stále zabúdate na rodiny. Susedné krajiny prinášajú viac riešení na podporu rodín v bytovej oblasti," podotkla Verešová.