Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Podľa poisťovne škoda po zrážke posýpača s vlakom je milión eur

Na snímke zničené posypové auto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podľa odborníkov z poisťovníctva aj tento prípad potvrdzuje opodstatnenosť poisťovania štátneho majetku.

Bratislava 31. januára (TASR) - Škody, ktoré vznikli pri minulotýždňovej zrážke posypového vozidla s vlakom pri Liptovskom Mikuláši, odhaduje Allianz - Slovenská poisťovňa na približne milión eur.

Ak sa preukáže, že za nehodu je zodpovedný vodič vozidla, škoda na majetku a tiež škoda na zdraví, v tomto prípade smrť rušňovodiča, bude vysporiadaná z povinného zmluvného poistenia prevádzkovateľa posypového vozidla.

Z povinného zmluvného poistenia (PZP) sa poškodeným hradí škoda na majetku, na zdraví, škoda na verejnom majetku, ale i primeraná náhrada nákladov na pohreb, usporiadanie karu a ďalšie náhrady. V prípade, že by prevádzkovateľ nemal uzatvorené PZP, škody by boli hradené z garančného fondu a následne by bola v plnej výške vymáhaná od držiteľa vozidla v tomto prípade MV SR.

Podľa odborníkov z poisťovníctva aj tento prípad potvrdzuje opodstatnenosť poisťovania štátneho majetku, na rozdiel od niektorých názorov, že takéto poisťovanie sú neefektívnym vynakladaním finančných prostriedkov.

Galéria: Zrážka vlaku s posypovým autom





Večer 23. 1. došlo k zrážke rýchlika s cestárskym posýpacím vozidlom na fungujúcom chránenom železničnom priecestí pred liptovskou obcou Beňadiková, pri ktorej zahynul na následky devastačných poranení rušňovodič. Podľa informácií posýpacie vozidlo zostalo stáť z dosiaľ presne nezistených príčin na chránenom železničnom priecestí. Vodič nedokázal uviesť nákladné autu opätovne do pohybu, včas z neho unikol a následne sa bezúspešne snažil upozorniť na prekážku na koľajniciach.

50-ročný rušňovodič prechádzajúceho expresného rýchlika smerujúceho z Bratislavy do Košíc pravdepodobne zbadal pred sebou prekážku v tme príliš neskoro. Elektrická lokomotíva vrazila v plnej rýchlosti do boku stojaceho auta a v jej zdemolovanej prednej časti zahynul rušňovodič.