Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

W. Schäuble: MMF sa na 1. tranži balíka pre Grécko podielať nebude

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, archívne foto Foto: TASR/AP/Markus Schreiber

Očakáva sa, že prvú tranžu z očakávaného nového úveru by Grécko malo dostať v polovici augusta

Berlín 17. júla (TASR) - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble uviedol, že Medzinárodný menový fond (MMF) sa nebude podieľať na prvej tranži plánovaného tretieho úverového balíka pre Grécko. Informovala o tom agentúra Reuters.

Očakáva sa, že prvú tranžu z očakávaného nového úveru by Grécko malo dostať v polovici augusta, uviedol Schäuble v liste predsedovi nemeckého Bundestagu, v ktorom minister žiadal parlament o súhlas so začatím rokovaní o treťom záchrannom programe pre Grécko. Podľa Schäubleho by sa MMF mal k pomoci Aténam pripojiť v prípade pozitívnych záverov prvého hodnotenia plnenia programu na jeseň tohto roka a potvrdenia udržateľnosti gréckeho dlhu.

Šéf úradu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Peter Altmaier však v rozhovore pre televíziu ZDF povedal, že podľa slov výkonnej riaditeľky MMF Christine Lagardeovej sa MMF z pomoci pre Grécko nestiahne. Ako dodal, Nemecko trvá na tom, že MMF sa bude na záchrannom balíku podieľať aj ďalej.

Podobne aj holandský minister financií a šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem na mimoriadnom zasadnutí holandského parlamentu ku Grécku vo štvrtok (16.7.) uviedol, že je nevyhnutné, aby sa MMF podieľal na pomoci Grécku aj v budúcnosti.