Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Tieto podmienky treba splniť, ak chcete mať v banke účet zadarmo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Banky musia mať vo svojej ponuke základný bankový produkt za nula eur, na to treba splniť určité podmienky.

Bratislava 5. mája (TASR) – Každý občan, ktorého čistý mesačný príjem je nižší ako 400 eur, môže v banke získať účet zadarmo. Ľudia, ktorí majú vyšší príjem si môžu otvoriť nový štandardný účet za poplatok maximálne tri eurá mesačne.

Banky totiž musia mať vo svojej ponuke základný bankový produkt za nula eur, ako aj štandardný účet so základnými funkciami. Poskytovať nový štandardný účet finančným domom nariaďuje novela zákona o platobných službách, ktorú ešte vlani pripravil rezort financií a schválil parlament.

Klienti na získanie oboch typov účtov však musia splniť určité podmienky. Definuje ich zákon. Jednou z najdôležitejších podmienok pre zriadenie, či už základného bankového produktu, alebo nového štandardného účtu je, že ľudia musia k žiadosti o jeho zriadenie predložiť banke čestné vyhlásenie, že ešte nemajú žiadny iný platobný účet v inej banke.

Nový štandardný účet za tri eurá pritom obsahuje všetky základné služby ako napríklad výbery z bankomatu, vklady či platby inkasa a online prevody.

Nárok na nový štandardný účet so základnými funkciami pritom majú nielen občania Slovenska, ale všetci s pobytom na území Európskej únie. "Drvivá väčšina ľudí, ktorí o legislatívny účet požiadali, boli naši klienti, teda nie tí, ktorí dovtedy žiaden účet nemali. Podľa našich skúseností, ak ľudia nemajú účet v banke, dôvodom je, že ho nepotrebujú, a nie to, že si ho nemôže finančne dovoliť," skonštatovala pre TASR hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. Banka pritom podľa jej slov otvorí každý deň niekoľko legislatívnych účtov. "Záujem o tieto účty je však niekoľkonásobne nižší ako o náš štandardný účet, ktorý môžu mať klienti tiež zadarmo," dodala Cesnaková.

Vďaka prijatej novele zákona o platobných službách pritom môžu klienti tiež ľahšie zmeniť banku, ak so svojou doterajšou nie sú spokojní. Právna norma totiž zjednodušila podmienky presunu účtov medzi bankami. Finančné domy sú po novom povinné v prípade, že ich o to požiada klient, zabezpečiť všetky kroky súvisiace s presunom do inej banky. "Po novom je presun účtu jednoduchší a vďaka skráteným lehotám aj rýchlejší, vďaka čomu záujem klientov o presun účtu do našej banky postupne rastie," zhodnotila hovorkyňa Prima banky Eva Čonková.

Novela priniesla aj ďalšie povinnosti pre finančné domy. Tie majú povinne raz ročne informovať klientov o možnosti zriadiť si štandardný účet so základnými funkciami.