Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Viac ako 5-tisíc podnikateľov dlhuje na daniach a cle miliardy eur

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk/ FS SR

Zoznam dlžníkov je uvedený na webovej stránke finančnej správy.

Bratislava 22. júla (TASR) - Na cle a daniach za minulý rok dlhuje štátu 5007 subjektov viac ako 2,154 miliardy eur. Oproti roku 2012 nastal mierny posun k lepšiemu. Vtedy štátu dlhovalo 5508 fyzických aj právnických osôb vyše 2,157 miliardy eur.

"V zoznamoch dlžníkov sú zverejnené osoby s daňovým nedoplatkom evidovaným k 31. 12. 2013, a to fyzické osoby s nedoplatkom nad 17.000 eur a právnické k nedoplatkom nad 170.000 eur, ak právo na jeho vymáhanie ešte nezaniklo," upozornila hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková.

Zoznam dlžníkov aktualizuje Finančná správa (FS) SR každoročne vždy k 30. júnu nasledujúceho roka, zverejnený je na webovej stránke FS www.financnasprava.sk v časti elektronické služby, verejné služby, zoznamy. Vypracovaný je osobitne za sekciu daňovú a osobitne za sekciu colnú, rozdelený je vždy na fyzické a právnické osoby. Obsahuje meno a priezvisko fyzickej osoby, jej trvalý pobyt alebo miesto podnikania, ak je odlišné od trvalého pobytu. V prípade, že ide o právnické osoby, ich obchodné meno alebo názov a sídlo. Vyčíslená je vždy suma daňových nedoplatkov.

Aktualizované zoznamy obsahujú nielen zoznam daňových dlžníkov, ale aj zoznam subjektov, ktorým bola povolená úľava alebo odpustenie dane, ako aj tých, ktorým bol povolený odklad platenia dane alebo povolené platenie dane v splátkach.

"Finančná správa komunikuje s každým jedným dlžným subjektom za účelom získania dlžných finančných prostriedkov," doplnila hovorkyňa.