Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovenský podnikateľ obnovil v Česku výrobu bicyklov Favorit

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Výrobu favoritov vrátil do pôvodného závodu v Rokycanoch.

Praha 1. november (TASR) - Slovenský podnikateľ Richard Galovič sa o Favorit začal zaujímať v roku 2010. Portál iDNES napísal, že vtedy hľadal nové príležitosti na podnikanie. „Videl som , ako vo svete rastie trend mestskej cyklistiky a že tu máme jednu skrachovanú značku s obrovským odkazom doby, na ktorú sa dá nádherne nadviazať. Preto som sa rozhodol znovu sa do toho pustiť,“ uviedol podnikateľ.

V Česku sa vlani vyrobilo 350.000 bicyklov. Stalo sa v ich výrobe 11. najväčším producentom v EÚ. Stále obľúbenejšími sa stávajú bicykle s elektrickým pohonom. Vlani sa ich zmontovalo 30.000. Ich výroba vzrástla medziročne o 15 %.

Firma Favorit nevydržala tlak zahraničnej konkurencie a v roku 2001 skrachovala. Galovič kúpil ochrannú známku Favorit za pár miliónov. Pustil sa do vývoja exkluzívnych bicyklov. Táto fáza trvala takmer tri roky. Výrobu favoritov vrátil do pôvodného závodu v Rokycanoch. Ich základná cena bola 64.700 Kč (2394,17 eura). Tento rok k nim pribudla séria športových špeciálov.

Galovič ako strojársky inžinier sa podieľal na vývoji každého modelu. Minulý rok považuje za nultú sezónu. Firma pripravovala koncepcie predaja, chystala sa na kampane a zisťovala záujem zákazníkov. Ten vraj prekonal očakávania.

Firma, ktorá má šesť zamestnancov, teraz vyrába týždenne 20 až 30 bicyklov a čaká sa na ne 12 až 14 týždňov. Zvýšenie výroby bude spojené s novými ľuďmi. Firma by ich mala mať 11. Inak pre ňu celkom pracuje 40 ľudí.

Favorit má veľké zámery, chce preraziť aj v zahraničí. Prvé obchodné zastúpenie vzniklo tento rok v marci na Slovensku. „Najviac nás zaujímajú USA, Británia, Nemecko, Holandsko, Švajčiarsko, Austrália a Japonsko,“ povedal Galovič s tým, že firma teraz oslovuje obchodných partnerov. (1 EUR = 27,024 CZK)