Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Podnikateľov v SR najviac trápi administratívna náročnosť a byrokracia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Prieskum Americkej obchodnej komory na Slovensku bol zameraný na tri oblasti, a to na administratívne zaťaženie a korupciu, na legislatívu a súdnictvo, ako aj na finančné otázky a zamestnanosť.

Bratislava 10. decembra (TASR) – Podnikateľov v SR najviac trápi administratívna náročnosť a byrokracia. Vyplýva to z porovnávacieho prieskumu respondentov Americkej obchodnej komory na Slovensku (AmCham) o podnikateľskom prostredí v SR, vykonanom komorou v roku 2013 a porovnaného s jej rovnakým prieskumom z roku 2010.

"Nárast administratívnych výdavkov, keď porovnávame medzi rokom 2010 a 2013, bol zo 68 % až na 83 %. To znamená, že byrokracia a výdavky merané v čase a peniazoch narástli zo 68 % na 83 %. Je to veľmi negatívne," spresnil na tlačovej konferencii Patrik Ferko zo spoločnosti Deloitte Slovakia, ktorá spracovala a vyhodnotila výsledky prieskumu AmCham.

V administratíve pri podnikaní je podľa neho pozitívom, že proces založenia podniku na Slovensku vníma 59 % respondentov – podnikateľov ako pozitívny. "Neberú to ako nejakú stresujúcu vec," priblížil.

Korupciu vníma podľa Ferka ako nejaké negatívum 67 % podnikateľov zúčastnených na prieskume. "Je tu nárast oproti 60 % v roku 2010," podotkol. Na druhej strane podľa neho zahraniční investori mali v prieskume komentáre typu, že "korupcia nie izolovaná vec, ktorá sa týka len Slovenska, ale že sa stretli s ňou aj v zahraničí". "Nemôžeme teda tvrdiť, že korupcia je len na Slovensku, je to aj v zahraničí," konštatoval Ferko.

V oblasti riešenia súdnych sporov až 92 % respondentov podľa neho nesúhlasí s vyjadrením, že "súdne spory sa riešia na Slovensku rýchlo a efektívne". "Je to vec, ktorá strašne trápi malé a stredné firmy," upozornil.

Ďalšou záležitosťou, ktorá trápi malé a stredné podniky v SR, je podľa jeho informácií daňové zaťaženie. "Tu vidieť najvýraznejší posun do negatívnej časti, kde daňové zaťaženie firiem na Slovensku vnímalo v roku 2010 až 68 % firiem ako optimálne. V roku 2013 už len 26 %. To je spôsobené jednak zvýšením korporátnej dane z 19 % na 23 %, zvýšením DPH, zavedením odvodov zo zdravotného poistenia na dividendy a podobne. Pri daniach trápi podnikateľov taktiež platenie preddavkov na dane na základe minuloročného hospodárskeho výsledku," dodal.

Prieskum AmCham sa realizoval v roku 2010 a následne v roku 2013. Na prieskume sa v roku 2010 zúčastnilo 134 spoločností a v roku 2013 celkom 137 firiem zo sektora malých a stredných podnikov. Prieskum bol zameraný na tri oblasti, a to na administratívne zaťaženie a korupciu, na legislatívu a súdnictvo, ako aj na finančné otázky a zamestnanosť.