Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Začínajúcim podnikateľkám pomáhajú banky aj súkromní investori

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O niektorých možnostiach sa hovorilo na dnešnej konferencii v Bratislave, ktorá sa zaoberala podnikaním žien a zosúladením pracovného a rodinného života.


Bratislava 10. marca (TASR) – Začínajúce podnikateľky, ale aj dobré podnikateľské nápady môžu na Slovensku finančne podporiť banky i súkromné investičné fondy. O niektorých možnostiach sa hovorilo na dnešnej konferencii v Bratislave, ktorá sa zaoberala podnikaním žien a zosúladením pracovného a rodinného života.

Peter Chovanec z OTP Banky informoval o tom, že Európska komisia nechce zlacňovať financovanie existujúcich projektov, ktoré už na trhu sú, ale podporovať nové.

"OTP Banka uzavrela zmluvu s Európskym investičným fondom, ktorou chce sprístupniť podmienky poskytovania prostriedkov z eurofondov a urobiť ich tak prístupnejšie aj pre menších podnikateľov. Výška úveru sa pohybuje od 16.000 do 500.000 eur. Úver môže banka poskytnúť len podnikom so sídlom mimo Bratislavského kraja a len na nové projekty," priblížil Chovanec.

Úrokové sadzby sa pohybujú okolo 2,5 až 3 % s možnými výnimkami pre kvalitné projekty. "Novou investíciou sa chápe investovanie do výstavby alebo rekonštrukcie nehnuteľnosti, či kúpy dopravného prostriedku, ale pri prevádzkovom kapitáli aj do rozšírenia podnikania," spresnil Chovanec.

Pred rokom vznikol aj súkromný technologický investičný fond pre slovenské start-upy, ktorý v súčasnosti disponuje sumou 26 miliónov eur a združuje 39 investorov.

"Ide o ľudí, ktorí často začali podnikať na Slovensku bez podpory, bez rizikového kapitálu. Keďže si uvedomili, že v tom čase to boli ťažké začiatky, chcú teraz dobrým projektom pomôcť a založili fond určený pre rizikové investície. Snažíme sa vkladať investície do projektov, ktoré nám dávajú zmysel a odlíšiť od často ľahkovážnej podpory projekty, ktoré sú nie úplne racionálne zvážené," povedal zakladateľ Neulogy Ventures Ivan Štefunko.

Fond investuje do firiem s technologickým zameraním. "Pozeráme sa na to, či projekt je dlhodobo udržateľný, či tím, ktorý ho predkladá, je skúsený, alebo má predpoklady rásť. Sme podnikateľský fond pre podnikateľov, ktorý spravujú podnikatelia, investujú do neho podnikatelia a dokonca radia aj firmám, do ktorých investujeme," priblížil Štefunko. Fond investuje do firmy s tým, že z nej neskôr odíde a má preto aj záujem o to, aby podiel vo firme neskôr niekoľkonásobne predal. "Investujeme do firmy výmenou za podiel v inej firme," spresnil Štefunko.