Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Podnikatelia v SR musia odpísať majetok a vozidlá už rovnomerne

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Znevýhodňuje to finančný lízing. Podnikateľ si napríklad pri jeho trojročnom trvaní nemôže za ten istý čas odpísať do nákladov osobné vozidlo.

Bratislava 9. januára (TASR) - Firmy za vlaňajší rok už musia odpísať majetok, vrátane vozidiel, ktoré používali na podnikanie, rovnomerne, a to bez ohľadu na spôsob jeho nadobudnutia. Znevýhodňuje to finančný lízing. Ako objasnila vedúca účtovného oddelenia Business Lease Slovakia Ladislava Pozdechová, podnikateľ si napríklad pri jeho trojročnom trvaní nemôže za ten istý čas odpísať do nákladov osobné vozidlo.

"Pri zaradení do prvej odpisovej skupiny ho musí odpisovať rovnomerne počas štyroch rokov, a to od prvého mesiaca zaradenia do obchodného majetku. V prípade finančného lízingu pri drahších autách treba zamerať pozornosť aj na výšku daňovej uznateľnosti odpisov. Pri finančnom lízingu, tak ako pri vozidle kúpenom a zaradenom do obchodného majetku, je v závislosti od výšky dosiahnutého daňového základu limitom hranica obstarávacej hodnoty vozidla 48.000 eur," objasnila Pozdechová.

Pri obstaraní vozidla na operatívny lízing platí, že limit daňovo uznateľnej výšky ročného nájmu je maximálne 14.400 eur v závislosti od výšky dosiahnutého daňového základu, pričom súčasťou základu dane sa stane len po jeho zaplatení. "Limit sa však týka len finančnej časti platby operatívneho lízingu, nie služieb. Tým, že vozidlo obstarané formou operatívneho lízingu zostáva v majetku prenajímateľa, podnikateľ vozidlo neodpisuje a odpadáva mu aj povinnosť výpočtu a podávania daňového priznania k dani z motorových vozidiel," dodáva Pozdechová.