Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Podnikatelia stále považujú hospodársku politiku vlády za nepriaznivú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Firmy naďalej trvajú na tom, že vláda by mala znížiť daňové a odvodové zaťaženie, zlepšiť vymáhateľnosť práva, znížiť administratívnu záťaž a za neúnosnú považujú aj byrokraciu.

Bratislava 28. januára (TASR) - Podnikatelia na Slovensku hodnotili vlastné ekonomické výsledky za rok 2015 mierne pozitívnejšie ako rok predtým. Pozitívnejšie sú aj ich očakávania pre tento rok. Naďalej však navrhujú, aby sa na Slovensku znížilo daňovo-odvodové zaťaženie, zlepšila sa vymáhateľnosť práva a znížila sa administratívna záťaž. Ukázal to najnovší prieskum Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK), ktorý predstavila na dnešnej konferencii v Bratislave.

"Respondenti sa pozerajú o niečo pozitívnejšie na svoje vlastné očakávané hospodárske výsledky v roku 2015 aj v roku 2016. Je to síce mierny posun, ale došlo k nemu. Celkovo je počet pozitívnych odpovedí vyšší ako negatívnych hodnotení," priblížil predseda Ekonomického výboru SOPK Ladislav Vaškovič. Podnikatelia pritom očakávajú, že najväčší vplyv na ich hospodárske výsledky bude mať za rok 2015 domáci dopyt, zahraničný dopyt a náklady na pracovnú silu.

Spoločnosti naďalej značne negatívne vnímajú podnikateľské prostredie, nepriaznivé zostáva aj hodnotenie hospodárskej politiky vlády. Podľa Vaškoviča však po viacerých rokoch negatívneho trendu došlo v tejto oblasti k miernemu medziročnému zlepšeniu.

Firmy naďalej trvajú na tom, že vláda by mala znížiť daňové a odvodové zaťaženie, zlepšiť vymáhateľnosť práva, znížiť administratívnu záťaž a za neúnosnú považujú aj byrokraciu. "Opatrenia sa opakujú už mnohé roky," podotkol Vaškovič s tým, že práve vysoké daňové zaťaženie a slabú vymáhateľnosť práva považujú podnikatelia za najvyššie riziká pre podnikanie.

Za jednoznačne netransparentný považujú respondenti v prieskume aj proces využívania zdrojov Európskej únie. Presvedčených je o tom až 75 % opýtaných. "Za transparentný tento proces považuje veľmi malé percento respondentov," doplnil Vaškovič. Aj napriek tomu sa o ich využitie dlhodobo zaujíma 41 % až 55 % podnikateľov.

Na prieskume sa zúčastnilo 203 spoločností, z toho bolo 96 výrobných a 107 spoločností podnikajúcich v doprave, v obchode a službách. SOPK realizuje prieskum každoročne.