Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Podnikatelia na Slovensku sú opäť pesimistickejší

Štatistický úrad SR vydal správu, podľa ktorej sa dôvera podnikateľov v stavebníctve, priemysle a službách znížila.

Bratislava 28. februára (TASR) - Indikátor ekonomického sentimentu (IES) zaznamenal vo februári 2012 pokles. Hodnota trojmesačného kĺzavého priemeru sa oproti predchádzajúcemu mesiacu znížila o 0,4 bodu na 89,8 vplyvom pesimistickejších hodnotení podnikateľov v priemysle, stavebníctve a službách. Hodnotenia respondentov obsahovali viac pesimizmu ako v rovnakom období minulého roka (o 7,6 bodu) a podobné bolo aj zaostávanie aktuálneho údaja za úrovňou dlhodobého priemeru (o 7,8 bodu). Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Indikátor dôvery v priemysle sa vo februári tohto roku znížil o 6 percentuálnych bodov (p. b.) na negatívnu hodnotu 1,3, čím sa dostal 4,3 bodu pod úroveň dlhodobého priemeru. Vývoj indikátora ovplyvnilo hlavne očakávané zníženie produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch.

Indikátor dôvery v stavebníctve ďalej klesá. Oproti januáru sa jeho hodnota znížila o 7 bodov na mínus 48,5 vplyvom zvýšenia pesimizmu pri hodnotení súčasného dopytu aj očakávanej zamestnanosti. Vo februári 2012 sa zaostávanie indikátora za hodnotou dlhodobého priemeru zvýšilo na 23,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode na úrovni 10,7 vzrástol vo februári 2012 v porovnaní s januárom tohto roku o 6 p. b. a dostal sa tesne pod úroveň dlhodobého priemeru. Tento priaznivý vývoj bol výsledkom optimistických hodnotení všetkých jeho troch zložiek, a to súčasnej aj očakávanej podnikateľskej situácie a úrovne zásob.

Indikátor dôvery v službách vo februári klesol o 2,7 p. b. na úroveň 19,3. Vývoj indikátora ovplyvnilo negatívne hodnotenie súčasného dopytu, pričom očakávaný dopyt, ale najmä podnikateľskú situáciu respondenti hodnotili pozitívne.

Vo februári 2012 sa spotrebiteľská atmosféra opäť zlepšila. Indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol oproti predchádzajúcemu mesiacu o 3,3 bodu na mínus 32,5 v dôsledku poklesu obáv respondentov pri hodnotení vývoja troch zložiek - očakávaného vývoja nezamestnanosti, perspektív ekonomickej situácie v štáte a odhadovanej finančnej situácie v domácnosti. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sú spotrebitelia pesimistickejší o 6,4 bodu, pričom aktuálny výsledok zaostáva aj za úrovňou dlhodobého priemeru.