Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Podnikatelia očakávajú v roku 2019 prevažne stagnáciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Očakávania účastníkov ohľadom podnikateľského prostredia pre rok 2019 sú pesimistickejšie v porovnaní s výsledkami predchádzajúceho obdobia, konštatovali autori prieskumu.

Bratislava 29. januára (TASR) - Slovenské firmy očakávajú v tomto roku prevažne stagnáciu svojich hospodárskych ukazovateľov, okrem rastu miezd a obratu. Vyplýva to z prieskumu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) z októbra a novembra 2018 medzi 204 členmi tejto organizácie. V porovnaní s rovnakým prieskumom z roku 2017 sa preferencie rastu jednotlivých ukazovateľov vo všetkých sledovaných ukazovateľoch zhoršili.

"Rok 2019, na prahu ktorého stojíme, začíname v ekonomickej oblasti s dobrou štartovacou pozíciou, vyrovnaným štátnym rozpočtom, avšak tak, ako ukazuje prieskum, s menším optimizmom ako v predchádzajúcom období," povedal na utorkovej konferencii venovanej očakávanému vývoju slovenskej ekonomiky predseda SOPK Peter Mihók. Väčšina slovenských podnikateľov očakáva podľa prieskumu nezmenený stav svojich firiem v hospodárskom výsledku po zdanení, vývoze, počte pracovníkov či výške investícií.

Respondenti hodnotili jednotlivé ukazovatele pre budúci rok tromi možnosťami - rast, stagnácia a pokles. Rast prevažoval v ich očakávaniach iba pri dvoch ukazovateľoch, pričom pri predchádzajúcom prieskume v roku 2017 prevažoval rast pri piatich. Obrat plánuje zvýšiť v tomto roku 46 % oslovených firiem, stagnáciu obratu predpokladá 42 % respondentov. Jednoznačný je trend rastu priemernej mzdy, ktorý očakáva až 79 % podnikateľov.

Prieskum, ktorý SOPK uskutočňuje už od roku 1998, sa zameriava aj na hodnotenie podnikateľského prostredia. To v roku 2018 označilo ako priaznivé sedem percent spoločností a za stagnujúce ho považovalo 59 % podnikateľov. Pre rok 2019 očakáva stagnujúce podnikateľské prostredie 66 % percent firiem a priaznivé šesť percent opýtaných podnikateľov. "Očakávania účastníkov ohľadom podnikateľského prostredia pre rok 2019 sú pesimistickejšie v porovnaní s výsledkami predchádzajúceho obdobia," konštatovali autori prieskumu.