Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Podnikatelia odmietajú vyjadrenia OĽaNO a SaS k podpore Mondi SCP

Na archívnej snímke Vladimír Soták Foto: TASR/Dušan Hein

Podľa predseda Klubu 500 Vladimíra Sotáka namiesto toho, aby títo politici privítali, že slovenská ekonomika získa významnú investíciu, ju znevažujú bulvárnym a populistickým spôsobom.

Bratislava 24. marca (TASR) - Klub 500 odmieta neodborné a politické vyjadrenia predstaviteľov opozičných strán Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) a Sloboda a Solidarita (SaS) k plánovanej investícii spoločnosti Mondi SCP Ružomberok. Uviedol to v stanovisku pre médiá predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

Predstavitelia SaS a OĽaNO-NOVA Jana Kiššová a Igor Matovič v utorok (22.3.) upozornili na to, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) pridelila tesne po parlamentných voľbách investičný stimul 48 miliónov eur firme Mondi SCP Ružomberok, ktorej spolumajiteľ je človek spájaný so Smerom-SD. Jej podmienkou pritom nie je ani vytvorenie nových pracovných miest.

Končiaca vláda takto podľa opozičných poslancov dáva firme peniaze, ktoré by mohla dať do školstva či zdravotníctva. "Ako vidno, dosluhujúca vláda má zjavne peniaze nazvyš, ale nepôjdu do zdravotníctva ani do školstva, ani na zvýšenie dôchodkov. Ale veľká časť týchto peňazí pôjde jednej mimoriadne úspešnej nadnárodnej firme Mondi SCP Ružomberok," povedala vtedy Kiššová.

Podľa Sotáka však namiesto toho, aby títo politici privítali, že slovenská ekonomika získa významnú investíciu vo výške viac ako 300 miliónov eur, znevažujú rozhodnutie bulvárnym a populistickým spôsobom. Je podľa neho zarážajúce, s akou ľahostajnosťou prehliadnu skutočnosť, že ide o investíciu do ďalšieho rozvoja podniku založeného v roku 1880 rozšírením výroby o nový produkt, s významnými regionálnymi prínosmi.

Ich vyjadrenia sú podľa predsedu Klubu 500 nepravdivé, zavádzajúce a klamlivé. Tým, že stimul je poskytnutý formou daňových úľav, nikto sa nikomu na nič neskladá. "Bez firiem ako Mondi SCP nebude ani na platy učiteľov, ani na platy poslancov, ich asistentov a ich kancelárie," uzavrel Soták.

S opozičnými poslancami nesúhlasí ani Zväz celulózo-papierenského priemyslu (ZCPP) SR. "Predmetom investície Eco Plus je vybudovanie nového papierenského stroja, ako aj rozšírenie a modernizácia celulózky. Vytvoria sa tak podmienky pre stabilitu a ďalší rozvoj papierenského priemyslu na Slovensku, ktorý má bohatú tradíciu výroby, kvalifikovanú pracovnú silu s dlhoročnými odbornými skúsenosťami. Pre región znamená nový projekt vytvorenie ďalších pracovných miest. Predstavenstvo ZCPP hodnotí stanovisko Ministerstva hospodárstva (MH) SR o schválení investičnej pomoci vysoko pozitívne," uviedol v reakcii generálny sekretár zväzu Juraj Dlhopolček.

"Dosluhujúca vláda nepridelila žiadny stimul, ale vydala rozhodnutie, ktoré teraz musí posúdiť Protimonopolný úrad SR a následne notifikovať Európska komisia. Tento proces môže trvať jeden až jeden a pol roka, dovtedy nebude poskytnutá žiadna pomoc," reagoval na vyjadrenia opozičných poslancov vedúci komunikačného oddelenia MH SR Michal Dzurjanin.


Opozícia o stimule pre Mondi SCP zavádza, tvrdí primátor Ružomberka I. Čombor

Informácie o pripravovanom investičnom zámere spoločnosti Mondi SCP Ružomberok, ktoré odzneli na tlačovej konferencii OĽaNO-NOVA a SaS v utorok (22.3.), považuje primátor mesta Ružomberok Igor Čombor za nepravdivé. Plne podporuje stanovisko Ministerstva hospodárstva SR o schválení investičnej pomoci vo výške 48 miliónov eur pre Mondi, reagoval dnes primátor pre TASR.

"Zavádzajúcou informáciou, ktorá na tlačovej konferencii odznela, bolo, že na investičnú pomoc pre Mondi SCP sa musí skladať 40.000 slovenských firiem. Mondi SCP musí v prvom rade túto investíciu uskutočniť, spustiť výrobu a začať vytvárať zisk, až potom môže prijať pomoc od štátu, a to v podobe daňových úľav," vysvetlil Čombor. Ako ďalej pokračoval, na základe toho sa rozhodne aj Európska komisia v Bruseli, ktorá by mala vydať posledné súhlasné stanovisko. Ružomberok má podľa neho možnosť vďaka pripravovanému projektu získať historicky najvyššiu investíciu, až 310 miliónov eur, ktorá môže významne zmierniť postupný úpadok mesta a znova naštartovať jeho ekonomický rozvoj.

Investícia pod názvom ECO Plus zahŕňa vybudovanie nového papierenského stroja, ako aj rozšírenie a modernizáciu celulózky. "Pre región to znamená, že nový projekt vytvorí pracovné miesta. Výstavba bude významným prínosom aj pre svoje okolie, keďže bude do nej zapojených množstvo dodávateľských a subdodávateľských spoločností a nepriamo tak zabezpečí prácu pre ďalších zamestnancov. Táto investícia má pre mesto aj veľmi významný sekundárny vplyv v podobe dobudovania a modernizácie infraštruktúry, rýchlostnej cesty R1 a D1, čím mesto nestratí svoju historickú výhodu dôležitej križovatky ciest," opísal pozitíva spojené s projektom.

Predstavitelia SaS a OĽaNO-NOVA upozornili na tlačovej konferencii, že dosluhujúca vláda pridelila tesne po voľbách stimul 48 miliónov eur firme Mondi SCP Ružomberok, ktorej spolumajiteľ je človek spájaný so Smerom-SD. Podmienkou pritom podľa nich nie je ani vytvorenie nových pracovných miest. Igor Matovič upozornil, že stimul pridelil minister hospodárstva Vazil Hudák bez diskusie vo vláde a verejnosti. Na sumu 48 miliónov eur sa podľa neho musí skladať 40.000 slovenských firiem. Na toto číslo prišiel prepočtom priemernej dane z príjmu firiem.