Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Až 21 z 23 podnikateľov skrátilo tržby na registračnej pokladnici

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Kontrolovaní podnikatelia na krátenie tržieb používali špeciálny softvér umožňujúci následne meniť v ERP tržbu, ktorá bola v daný deň zaregistrovaná.

Bratislava 26. júla (TASR) – Finančná správa (FS) SR preverila po celej SR podozrenia z nezákonnej manipulácie s údajmi vo fiškálnej pamäti elektronickej registračnej pokladnice (ERP), a to u vytypovaných 23 podnikateľov podnikajúcich najmä v maloobchode so spotrebným tovarom.

"U týchto 23 kontrolovaných prevádzok sme zistili, že až v 21 prípadoch k manipulácii s ERP došlo," informoval dnes na tlačovej konferencii o predbežných výsledkoch tejto tzv. akcie Kasa generálny riaditeľ daňovej a colnej sekcie FS SR Daniel Čech.

Kontrolovaní podnikatelia podľa jeho slov na krátenie tržieb používali špeciálny softvér umožňujúci následne meniť v ERP tržbu, ktorá bola v daný deň zaregistrovaná. "Zistili sme, že zaregistrované hodnoty sú rôzne, manipuluje sa aj s obsahom bločku, s popisom tovaru, jeho množstvom, teda takmer so všetkými údajmi," spresnil.

"Zistili sme zároveň, že krátenie tržieb je vo výške 60 až 95 %. Dokonca boli prípady, kedy blok, ktorý zákazník dostal, sme pri kontrole nenašli vo fiškálnej pamäti ERP vôbec," konštatoval.

"Ak sme dali dokopy naše zistenia pri týchto 21 subjektoch, tak sme zistili, že krátenie tržieb bolo na úrovni 2000 až 3000 eur denne, čo na DPH predstavuje denný únik 400 až 600 eur. Ak si to prenásobíme počtom dní, kedy je predmetná prevádzka otvorená, tak sa dostaneme na úroveň daňového úniku niekoľko stotisíc eur len pri tomto jednom type ERP," zdôraznil.



Predmetné ERP kontrolóri FS SR podľa neho zaistili a poslali na expertízne skúmanie. "Zaistili sme aj USB kľúče, rôzne príručky a návody na to, ako treba s danou tržbou manipulovať a ako sa dá denná závierka ERP meniť," dodal Čech.