Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Podnikatelia môžu dostať výhodný úver z mikropôžičkového programu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

SBA v rámci mikropôžičkového programu poskytuje prostriedky na financovanie investičných a prevádzkových potrieb.

Bratislava 18. februára (TASR) – Malé a stredné podniky môžu aj naďalej využívať mikropôžičkový program, ktorý im ponúka Slovak Business Agency (SBA). Má podporiť podnikanie v tomto segmente, zvýšiť zamestnanosť v regiónoch Slovenska a riešiť problém prístupu malých a začínajúcich podnikateľov ku kapitálu. Ako informovala TASR hovorkyňa SBA Dominka Bizíková, cieľom je podporiť zaujímavé projekty.

"Program sa zameriava na sprístupnenie prostriedkov pre podnikateľov formou úveru s výhodnejšími podmienkami v porovnaní s bankami. Úroková sadzba sa pohybuje od 1,13 do 9,03 %. Jej výška závisí od ratingu podnikateľa, na ktorý vplýva kvalita podnikateľského zámeru, efektívnosť projektu, platobná disciplína podnikateľa v predchádzajúcich úverových vzťahoch, ako aj ponúkané zabezpečenie. Priemerná úroková sadzba reálne poskytnutých mikropôžičiek sa pohybuje medzi 4 % až 5 % za rok," priblížila Bizíková.

Podnikatelia sa môžu obrátiť na jedno zo siedmich regionálnych poradenských centier, ktoré s SBA spolupracujú. Poskytne im informácie o podmienkach, pomôže aj pri vyplnení potrebnej dokumentácie.

SBA v rámci mikropôžičkového programu poskytuje prostriedky na financovanie investičných a prevádzkových potrieb, vrátane nákupu tovarových zásob úver vo výške 2500 až 50.000 eur. Charakter programu je revolvingový, čo znamená, že jednotlivé splátky slúžia na poskytnutie ďalších úverov. Lehota splatnosti mikropôžičky je stanovená na 6 mesiacov až 4 roky, pričom začínajúci podnikatelia využívajú často ponúkaný benefit odkladu splátok istiny do šesť mesiacov od čerpania úveru. Čo sa týka zabezpečenia úveru, jeho formu a rozsah určuje SBA s prihliadnutím na rizikovosť podnikateľského plánu, výšku úveru a schopnosť podnikateľa daný úver splácať.

Podrobné informácie sú zverejnené na stránke SBA www.sbagency.sk.