Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Podnikateľka roka 2015 učila v Bruseli umeniu veľkonočných kraslíc

Ilustračné foto Foto: TASR - Roman Hanc

Podujatie zorganizoval Bratislavský samosprávny kraj.

Brusel 13. marca (TASR) - Štát by sa mal viac starať o to, aby slovenské tradičné remeslá nevymreli. To je odkaz Podnikateľky roka 2015 Renáty Hermysovej, ktorá v sobotu (12. 3.) v Bruseli podporila priebeh tvorivých dielní so zameraním na slovenskú keramiku a drotárstvo. Podujatie zorganizoval Bratislavský samosprávny kraj.

Išlo o prvé zo série podujatí zameraných na slovenské tradičné remeslá a kultúrne tradície, ktoré budú realizované pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Hermysová získala v ankete časopisu Slovenska titul v odbore podnikateľka/živnostníčka. Do ankety ju nominovala jedna z jej hendikepovaných zamestnankýň. Komisia zhodnotila jej 25-ročnú prácu, zachovávanie tradičnej slovenskej keramiky a tiež zamestnávanie zdravotne postihnutých ľudí, čo trvá už šesť rokov.

Podnikateľka konštatovala, že v jej chránenej dielni prácu našlo šesť ľudí s vysokým stupňom zdravotného postihnutia, ktorí takto našli možnosť integrácie do väčšinovej spoločnosti.



"S týmito ľuďmi nie je ľahká práca, ale poteší, keď prídu ich rodičia a poďakujú za možnosť, že sa ich deti aj takto posúvajú ďalej," priznala Hermysová v rozhovore pre TASR.

Dodala, že jej hendikepovaní zamestnanci sa v dielni učia všetko, nielen tvorbe keramiky, ale aj tomu ako sa zaradiť do života, cestovať, jesť. "Zaraďujeme ich do úplne bežného života. Už sú to dospelí ľudia, ale so svojím hendikepom ako keby boli navždy deti," zdôraznila Hermysová.

Podnikateľka, ktorej výrobky nesú označenie Slovenská ľudová majolika R, uviedla, že s radosťou prijala ponuku BSK prezentovať slovenské výrobky v Bruseli a zúčastniť sa na tvorivej dielni, ktorá bola v sobotu doobeda venovaná deťom a poobede dospelým. O záujemcov nebola núdza, prišli nielen z Bruselu, ale aj z Luxemburgu. Najväčší záujme bol o prípravu sadrových veľkonočných vajíčok, ktoré si návštevníci sami odliali a následne vyfarbili.

Hermysová pripomenula, že nie je v Bruseli pracovne prvýkrát, už mala šancu vystavovať tu slovenskú majoliku na bruselskom turistickom veľtrhu, podobne to bolo vo Varšave, Berlíne či Kyjeve. So svojimi výrobkami dostala aj do Pekingu, kde slovenský stánok počas Olympijských hier ako jediný prezentoval toto remeslo.

Podľa jej slov by chcela viac prezentovať tradície Slovenska aj počas jeho polročného šéfovania v EÚ. To však nezáleží od nej, je to drahá záležitosť, ale priznala, že ide o vítanú príležitosť na prezentáciu kultúrneho dedičstva, ktoré sa musí zachovať.

K zachovaniu tohto dedičstva by chcela prispieť prostredníctvom svojej keramickej dielne, kde by v rámci duálneho vzdelávania mladí ľudia mohli praxovať a nadobúdať zručnosti, pričom bežnú výučbu by zaistila niektoré škola. Mladí ľudia by podľa nej našli aj iný zmysel života ako počítače.

"My potrebujeme zachovať dedičstvo našich otcov, lebo toto remeslo vymiera. Štát by si mal uvedomiť, že niečo také krásne ako máme my, už za pár rokov nebude mať kto robiť. Mladí ľudia by sa našli, keby boli podporení v tej tvorivej činnosti," uviedla v závere Hermysová.