Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Podnikateľov v USA znepokojuje možná obchodná vojna

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ekonomická aktivita v USA v marci a na začiatku apríla ďalej rástla miernym až stredným tempom vo všetkých 12 okresoch Fed.

Washington 19. apríla (TASR) - Podnikateľov v USA čoraz viac znervózňuje hrozba možnej obchodnej vojny s Čínou. Uvádza sa to v takzvanej béžovej knihe Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky.

Béžová kniha je neoficiálnym zhrnutím ekonomických podmienok v USA. Fed pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich podnikateľských kontaktov po celej krajine.

"Výhľad (americkej ekonomiky) zostal pozitívny, ale naše kontakty v rôznych odvetviach, vrátane výroby, poľnohospodárstva a dopravy, vyjadrili znepokojenie nad novozavedenými alebo navrhovanými colnými tarifami," píše sa v najnovšej béžovej knihe.

Ekonomická aktivita v USA v marci a na začiatku apríla ďalej rástla miernym až stredným tempom vo všetkých 12 okresoch Fed.

Rast zamestnanosti v Spojených štátoch pokračoval, ale mnohí respondenti zaznamenali ťažkosti pri hľadaní kvalifikovaných kandidátov v širokej škále odvetví, ktoré si vyžadujú istú úroveň zručností. Hlásenia o nedostatku pracovnej sily v sledovanom období boli najčastejšie uvádzané v súvislosti s pozíciami, pre ktoré je potrebná vysoká kvalifikácia.

Pokiaľ ide o infláciu, Fed zaznamenal vo všetkých okresoch mierny nárast cien a podniky očakávajú, že tento trend bude pokračovať aj v najbližších mesiacoch.

Vyskytlo sa tiež veľa hlásení o tom, že ceny ocele vzrástli, niekde dramaticky, v dôsledku nových ciel, ktoré v marci zaviedla vláda prezidenta Donalda Trumpa.