Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Podnikateľská aktivita v eurozóne klesla druhý mesiac po sebe

Ilustračné foto. Foto: TASR

Spotrebitelia pre vysokú infláciu obmedzujú svoje výdavky a problémy s dodávkami brzdia výrobcov, ukázal prieskum spoločnosti S&P Global.

Brusel/Londýn 23. augusta (TASR) - Podnikateľská aktivita v eurozóne v auguste klesla druhý mesiac po sebe. Spotrebitelia pre vysokú infláciu obmedzujú svoje výdavky a problémy s dodávkami brzdia výrobcov, ukázal prieskum spoločnosti S&P Global.

Zložený index nákupných manažérov (PMI) pre eurozónu v auguste padol na 49,2 bodu zo 49,9 bodu v júli, uviedla S&P Global vo svojom rýchlom odhade. Index sa dostal na najnižšiu úroveň od februára 2021 a hlbšie pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od expanzie. Ekonómovia počítali s poklesom indexu až na 49 bodov.

"Aktuálne PMI údaje pre eurozónu ukazujú ekonomiku v kontrakcii počas tretieho kvartála," uviedol ekonóm S&P Global Andrew Harker.

Index nových objednávok sa mierne zvýšil na 47,7 bodu zo 47,6 bodu v júli, naďalej však signalizuje pokles dopytu, čo znamená, že eurozónu zrejme nečaká rýchly obrat k lepšiemu.

PMI pre dominantný sektor služieb si pohoršil na 50,2 bodu z 51,5 bodu. Ekonómovia prognózovali 50,5 bodu. PMI pre výrobný sektor sa znížil na 49,7 bodu zo 49,8 % a dostal sa na najnižšiu úroveň od júna 2020. Ekonómovia predpovedali pád až na 49 bodov.