Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Podnikateľská aliancia Slovenska zverejnila Desatoro pre politikov

Na snímke prezident Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Ondrej Smolár počas tlačovej konferencie, na ktorej predložila PAS niekoľko požiadaviek, ktoré by mala splniť nová slovenská vláda po parlamentných voľbách. V Bratislave 15. januára 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

K hlavným prioritám podnikateľov patrí dlhodobo zníženie daní a odvodov.

Bratislava 15. januára (TASR) – Zníženie daní a odvodov, odbúranie byrokracie, podpora hospodárskej súťaže, zlepšenie vzdelávania či očistenie verejného života sú jedny z opatrení, ktorých plnenie očakáva Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) od politikov po marcových parlamentných voľbách. Ich Desatoro požiadaviek by malo priniesť reformy a posunúť podnikateľské prostredie dopredu.




K hlavným prioritám podnikateľov patrí dlhodobo zníženie daní a odvodov. Daň zo zisku napríklad navrhujú znížiť z 22 % na 19 %. „Dane zo zisku na Slovensku sú jedny z najvyšších v regióne minimálne strednej Európy. Aj táto výška daní veľmi často odstrašuje investorov od príchodu na Slovensko,“ priblížil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský.

Byrokraciu v podnikaní označil za jednu z najčastejších oblastí, na ktoré sa podnikatelia sťažujú. Privítali by preto jednoduchšie pravidlá zamestnávania, uvoľnenie hygienických a bezpečnostných požiadaviek alebo zrušenie duplicít pri povinných výkazoch pre rôzne orgány verejnej správy. „Je to niečo, čo veľmi bráni najmä začínajúcim mladým podnikateľom, ktorí štartujú svoj biznis,“ doplnil prezident PAS Ondrej Smolár.



Uľahčeniu podnikania na Slovensku by mohlo podľa aliancie pomôcť aj vyčísľovanie dosahov novej legislatívy na podnikateľské prostredie a odloženie účinnosti zákonov tak, aby sa podnikatelia mohli na zmeny pripraviť. Ďalšou z jej požiadaviek je ozdravenie verejných financií napríklad v podobe zníženia verejného dlhu či reformy zdravotníctva.

Zlepšenie vzdelávania považuje PAS za prvý predpoklad rozvoja ekonomiky. V tejto oblasti navrhuje zaviesť hodnotenie uplatnenia absolventov stredných odborných a vysokých škôl na trhu práce najmä podľa výšky dosahovaných platov a miery nezamestnanosti. Výsledky by sa mali zohľadniť vo financovaní škôl.

Dôležitosť pripisuje aliancia aj sledovaniu efektívnosti verejného sektora. Systematicky by sa mala podľa nej merať kvalita a efektívnosť verejných služieb, výdavkov, politík, projektov a regulácií. Ďalším bodom desatora je zvyšovanie transparentnosti a uľahčovanie prístupu verejnosti k informáciám zo strany verejných orgánov.



Jedným z kľúčových bodov pre podnikateľov je podpora súťaže vo všetkých odvetviach hospodárstva. „Konkurenciu pokladáme za najdôležitejšiu vec pre fungovanie ekonomiky, pretože prináša kvalitu, nižšie ceny,“ opísal Kremský. Pod očisťovaním verejného života si zase PAS predstavuje predovšetkým sfunkčnenie súdnictva, prokuratúry a polície.

Poslednou požiadavkou, ktorú aliancia sformulovala, je otváranie spoločného trhu Európskej únie. V rámci neho chce podporovať voľný pohyb tovarov a služieb, energií, kapitálu aj pracovných síl v únii. V ďalšom kroku sa chce PAS obrátiť na politické strany a svoje požiadavky s nimi prebrať. „Potom budeme monitorovať, či je prekrytie medzi našimi požiadavkami a ich volebnými programami,“ uzavrel Smolár.