Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Podnikateľská dôvera vo Francúzsku dosiahla ročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Prispelo k tomu zvýšenie čiastkového indexu minulej produkcie (na 1 bod z 0 bodov vo februári) aj produkcie vlastných podnikov (na 10 zo 4 bodov).

Paríž 21. marca (TASR) - Dôvera francúzskych podnikateľov z výrobného sektora v ekonomiku v marci vzrástla a dosiahla najvyššiu úroveň za jeden rok. Ukázali to vo štvrtok výsledky prieskumu štatistického úradu INSEE. TASR o tom informuje na základe správy portálu fr24.

Podľa prieskumu index podnikateľského sentimentu vo výrobnom sektore vo Francúzsku sa v marci 2024 zvýšil na 102 bodov z revidovaných 101 bodov vo februári. Ekonómovia pritom odhadovali, že index klesne v marci na 100 bodov, čo je jeho dlhodobý priemer.

Marcová hodnota indexu je najvyššia za jeden rok. Prispelo k tomu zvýšenie čiastkového indexu minulej produkcie (na 1 bod z 0 bodov vo februári) aj produkcie vlastných podnikov (na 10 zo 4 bodov). Zároveň boli francúzski podnikatelia menej pesimistickí v otázke vývoja nových objednávok (-14 oproti -17 bodov) a všeobecnej produkcie (-7 oproti -8 bodov), zatiaľ čo ich hodnotenie zostalo nezmenené v prípade zásob hotových výrobkov (7 bodov), zahraničných objednávok (-6 bodov) a očakávaných zmien pracovnej sily (3 body).

Na druhej strane, indikátor odrážajúci vnímanie ekonomickej neistoty sa v marci zvýšil na 29 bodov z 24 bodov vo februári.