Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Podpora podnikania je vraj skôr verbálna ako reálna

Ján Oravec Foto: TASR

Spôsoby podpory podnikania majú pociťovať aj občania, ktorým sa kvôli zhoršovaniu podnikateľského prostredia zužuje ponuka vhodných pracovných príležitostí.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Združenie podnikateľov Slovenska (ZPS) podporuje každé úsilie o zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku. Podľa prezidenta ZPS Jána Oravca združenie preto oceňuje, že je na svete vládou schválený materiál ministerstva hospodárstva, ktorý obsahuje 24 opatrení na zníženie administratívneho zaťaženia podnikania a teda aj zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku.


Zároveň však, ako povedal pre TASR, aj osud tohto materiálu ukázal, ako ťažké je v rámci vlády a jednotlivých ministerstiev presadzovať návrhy na zlepšenie podmienok pre podnikanie, keď takmer polovica pôvodne navrhovaných opatrení bola kvôli námietkam rezortov z materiálu vypustená a mnohé, ktoré tam zostali, dostali uznesenia, ktoré takmer k ničomu nezaväzujú. Navyše, termíny plnenia sú posunuté na koniec roka 2014 alebo dokonca na koniec roka 2015.

To, podľa Oravca, je priamy dôkaz, že zlepšovanie podnikateľského prostredia, aj keď verbálne často opakovane deklarované ako jeden z cieľov vlády, sa zatiaľ nestalo jej skutočnou prioritou. Doplácajú na to nielen podnikatelia, ale následne aj občania, ktorým sa kvôli zhoršovaniu podnikateľského prostredia zužuje ponuka vhodných pracovných príležitostí, uzatvára Oravec.