Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Podnikatelia štátu zazlievajú OPIS, sociálne balíčky aj Jaguar

Ilustračné foto Foto: TASR

Pozitívne hodnotenie podnikateľov v prieskume získali všetky položky vlastného vplyvu firiem na kvalitu podnikateľského prostredia.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Podnikatelia hodnotili vývoj podnikateľského prostredia na Slovensku v 3. štvrťroku 2015 opäť negatívne. Aktuálna hodnota Indexu podnikateľského prostredia 57,4 bodu klesla oproti predchádzajúcemu kvartálu o 1,75 %. Podľa prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) sa pod to podpísali najmä problémy v súdnictve či neefektívne vynakladanie štátnych financií. Index klesá už päť rokov.

Najväčší pokles si pripísala vymáhateľnosť práva a funkčnosť súdnictva. K dlhodobým problémom v súdnictve, najmä prieťahom, nejednotným rozsudkom a procesným chybám, sa pridal stále sa nekončiaci problém nevymenovaných kandidátov na sudcov Najvyššieho súdu SR.

Na problémy s funkčnosťou súdnictva podľa výkonného riaditeľa PAS Petra Kremského poukázali aj prípady, keď senát vedený Štefanom Harabinom oslobodil viacerých policajtov obvinených z korupcie. „Hoci Harabin prišiel o všetky funkcie na Najvyššom súde SR a stal sa radovým sudcom, obraz justície zostal vplyvom jeho rozhodnutí nadlho poškodený,“ zdôvodnil.

Druhou najnegatívnejšie hodnotenou bola efektívnosť hospodárenia štátu a prístup k štátnej pomoci. „Pod nelichotivé hodnotenie sa podpísalo poukázanie odborníkov na veľmi chabé výsledky štátu v oblasti informatizácie spoločnosti napriek obrovskému množstvu preinvestovaných prostriedkov z Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS). Mnohí vidia za týmito výsledkami znaky korupcie a klientelizmu,“ priblížil Kremský.

K negatívnemu vnímaniu hospodárenia štátu prispel aj nový sociálny balíček a avizovanie tretieho balíčka ešte pred voľbami. Podnikatelia považujú opatrenia zo sociálnych balíčkov za nekoncepčné a nesystémové, neriešiace podstatu problémov v spoločnosti. Štát aj napriek zlepšenému výberu daní stále hospodári s deficitom, pričom väčšina opatrení vlády sa podľa PAS sústredí na zvyšovanie príjmov rozpočtu hlavne na úkor podnikateľov.

Tretí najväčší pokles dosiahlo uplatňovanie rovnosti pred zákonom, čo podnikatelia zdôvodňujú najmä prijatými zákonmi. Príchod novej automobilky spolu so zmenou legislatívy je podľa nich ukážkou rozdielneho prístupu vlády k podnikateľom. „Pre zahraničných investorov prispôsobuje zákony a poskytuje daňové úľavy, zatiaľ čo najmä malé a stredné domáce firmy či živnostníci zápasia so stále horšími podmienkami na podnikanie,“ opísal Kremský.

Pozitívne hodnotenie podnikateľov v prieskume získali všetky položky vlastného vplyvu firiem na kvalitu podnikateľského prostredia, čo podľa PAS svedčí o skvelom vývoji ekonomiky a firemného prostredia. Priaznivo vnímali aj prístup k finančným zdrojom, cenovú stabilitu, stálosť a predvídateľnosť hodnoty výmenného kurzu eura či zlepšenie v oblasti infraštruktúry.