Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Zhoršenie podnikateľského prostredia v tomto roku očakáva 68 % firiem

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Podľa Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory je to najhoršie vnímanie za posledných päť prieskumov od roku 2007.

Bratislava 23. januára (TASR) - V tomto roku očakáva 68 % spoločností, ktoré sú členmi Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK), zhoršenie podnikateľského prostredia.

Členovia SOPK sa pritom na tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) SR podieľajú až 84 %. "Je to najhoršie vnímanie za posledných päť prieskumov od roku 2007," informovala dnes komora.

Vlaňajšiu hospodársku politiku vlády Roberta Fica hodnotilo negatívne 50 % podnikateľov, ktorí sa zúčastnili na prieskume. Pozitívne vnímalo dopady vládnych krokov 7 % respondentov, pričom rok predtým ich bolo 20 %. "V roku 2013 sa na Slovensku očakáva mierny pokles externého dopytu s následným oživením a hospodárskym rastom v roku 2014 – ako výsledok prijatých investičných opatrení v privátnom sektore," uviedla SOPK.

Najviac by sa o nárast produkcie slovenského priemyslu malo pričiniť ohlásenie výroby nových automobilov v tomto roku. Vplyv však bude mať aj plánované zlepšenie čerpania štrukturálnych fondov na veľké infraštruktúrne projekty. Komora však neočakáva nárast zamestnanosti, pričom k miernemu zníženiu nezamestnanosti by malo dôjsť v priebehu roka 2014. "Produktivita práce by mala narastať i naďalej, no negatívny vývoj zaznamená cena práce, pri ktorej sa nepredpokladá výraznejší nárast," upozornila SOPK.

Podrobné výsledky pravidelného ekonomického prieskumu a makroekonomickú prognózu predstaví komora vo štvrtok (24. 1.) na konferencii Základné makroekonomické proporcie vývoja slovenskej ekonomiky v roku 2013 z pohľadu podnikov.