Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Podnikateľskí anjeli pomáhajú začínajúcim podnikateľom

Ilustračné foto Foto: TASR/Veronika Klusková

Zrealizované investície boli najmä z oblasti informačných technológií, energetiky a služieb.

Bratislava 23. marca (TASR) - Podľa údajov prvej siete neformálnych investorov, ktorou je Klub podnikateľských anjelov Slovenska (KPAS), sa naň od jeho vzniku v roku 2011 do konca roku 2014 obrátilo 828 záujemcov o kapitál. Z nich 97 prešlo kvalitatívnym filtrom a prezentovalo svoj projekt investorom združeným v jeho sieti.

Ako uviedol pre TASR manažér KPAS Vladimír Jakubec, časť z projektov bola dotiahnutá do úspešnej investície, na ktorej sa konkrétny investor so startupom dohodli. Zrealizované investície boli najmä z oblasti informačných technológií, energetiky a služieb.

Príležitosť získať investora pre svoj projekt dostalo 40 podnikateľov Slovak Venture Capital Forum, ktoré sa uskutočnilo v závere minulého týždňa v Bratislave, prinieslo mladým firmám reálnu príležitosť osloviť investora. Na investičnom fóre, ktoré organizovala SLOVCA (Slovak Venture Capital and Private Equity Association) spolu s partnermi, sa zúčastnili okrem podnikateľov hľadajúcich investora aj viac ako dve desiatky investorov zo Slovenskej republiky a Českej republiky.

Na podujatí sa stretli s desiatkami slovenských startupov, z ktorých takmer dvadsiatka svoje projekty aj verejne prezentovala. Z hľadiska sektorov aj na tomto investičnom fóre dominovali projekty z oblasti IT technológií, ktorých aplikácie nachádzajú využitie v mnohých odvetviach hospodárstva.

Za investorskú komunitu sa na akcii zúčastnili zástupcovia venture kapitálových fondov CREDO Ventures, Fond inovácií a technológií, Enterprise Investors a mnohí individuálni investori združení v Klube podnikateľských anjelov Slovenska, ktorý je prvou slovenskou sieťou neformálnych investorov.

Podnikateľskí anjeli sú individuálni investori využívajúci vlastný kapitál na financovanie malých a stredných podnikov s výrazným rastovým potenciálom. Títo investori vypĺňajú medzeru v možnostiach financovania mladých firiem, keďže často investujú do podnikateľských projektov v skorých štádiách, keď ešte netvoria žiadne tržby a je pre ne obzvlášť náročné získať akékoľvek zdroje na podnikanie.

"Startupov, za ktorými by stál dobre pripravený tím zakladateľov, je dnes na Slovensku ešte stále málo a sú často nepripravené na sumy, ku ktorým sa môžu pomerne ľahko dostať. Je dôležité podporovať ekosystém, ktorého nevyhnutnou súčasťou sú anjelské investorské siete, ale zároveň myslieť na rozvoj podnikateľských a startupových zručností celkovo – už v rámci vzdelávania na školách," uviedol pre TASR prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec.