Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Podnikové zásoby v USA zrýchlili v máji tempo rastu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo obchodu zároveň informovalo, že tržby podnikov v máji klesli, a to o 0,3 %. V apríli zaznamenali rast o 0,6 %.

Washington 16. júla (TASR) - Podnikové zásoby v Spojených štátoch zaznamenali v máji rast 10. mesiac po sebe, pričom tempo rastu sa zrýchlilo. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo obchodu.

Ako ministerstvo uviedlo, podnikové zásoby v USA sa v máji v porovnaní s aprílom zvýšili o 0,5 % po 0,1-percentnom raste v apríli. Výsledok je v súlade s očakávaniami ekonómov. Aprílové tempo rastu bolo revidované smerom nahor, keď predbežné údaje poukazovali na pokles zásob o 0,2 %.

K zrýchleniu rastu celkových podnikových zásob došlo najmä vďaka zásobám vo veľkoobchode a zásobám výrobcov. Veľkoobchodné zásoby vzrástli o 1,3 % a zásoby výrobcov o 0,9 %. Vykompenzovali tak pokles zásob v maloobchode, ktorý dosiahol 0,8 %.

Ministerstvo obchodu zároveň informovalo, že tržby podnikov v máji klesli, a to o 0,3 %. V apríli zaznamenali rast o 0,6 %.

Najviac vývoj tržieb podnikov ovplyvnili tržby v maloobchode, ktoré v máji klesli o 2,4 %. Naopak, tržby vo veľkoobchode a tržby výrobcov vzrástli o 0,8 %, respektíve o 0,7 %.