Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Malým podnikom sa zníži administratívna záťaž pri vydávaní dlhopisov

Ilustračné foto FOTO TASR

Oddnes nadobúda účinnosť novela zákona o dlhopisoch, ktorú pripravilo Ministerstvo financií (MF) SR.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Začínajúcim malým a stredným podnikom sa oddnes zníži administratívna záťaž pri vydávaní nových emisií dlhopisov. Nadobúda totiž účinnosť novela zákona o dlhopisoch, ktorú pripravilo Ministerstvo financií (MF) SR.

Zámerom novely zákona je podpora nových malých podnikov, takzvaných start-upov, v perspektívnych odvetviach podporujúcich konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky, ako aj odstraňovanie bariér podnikania na kapitálovom trhu pri vydávaní emisií dlhopisov. "Na základe poznatkov z aplikačnej praxe sa znižuje administratívna náročnosť vydávania nových emisií dlhopisov zrušením niektorých nadbytočných informačných povinností a navrhuje sa flexibilnejšia úprava emisných podmienok," uviedlo MF SR v predkladacej správe.

V záujme posilnenia práv majiteľov dlhopisov ministerstvo financií navrhlo zaviesť do zákona zaužívané spôsoby spoločného presadzovania práv majiteľov dlhopisov prostredníctvom inštitútu schôdze majiteľov a spoločného zástupcu majiteľov dlhopisov.