Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Štát do výstavby nových závlah neinvestuje od roku 2005

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Uviedol to pre TASR hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Peter Hajnala.

Bratislava 24. júla (TASR) - Štát do výstavby nových závlah na Slovensku neinvestuje od roku 2005. Uviedol to pre TASR hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Peter Hajnala. V rámci niektorých opatrení Programu rozvoja vidieka na roky 2014 až 2020 je však podľa neho možné na tento účel čerpať finančné prostriedky zo zdrojov EÚ.

Pripomenul zároveň, že koncom roku 2014 bola schválená Koncepcia revitalizácie hydromelioračných sústav na Slovensku. "Komplexná revitalizácia minimálnej siete závlah a odvodnenia vytvorí predpoklady aj pre udržanie zberových plôch ovocia mierneho pásma na úrovni 4562 hektárov produkčných ovocných sadov," konštatoval okrem iného agrorezort v spomínanej koncepcii, ktorú schválila 20. novembra 2014 vláda SR.

"Koncepcia si kladie za svoj hlavný cieľ podporiť preventívne opatrenia pred negatívnymi dôsledkami prírodných katastrofických udalostí a nepriaznivých zrážkových pomerov na potenciál poľnohospodárskej výroby," zdôvodnilo v koncepcii MPRV SR.

Prioritou revitalizácie je podľa agrorezortu modernizácia a rekonštrukcia siete odvodnenia a závlah s dôrazom na doplnenie viacúčelových zariadení (stavidiel, ovládaných vyústí) na hydromelioračných kanáloch, s cieľom zabezpečenia retencie a retardácie odtoku vnútorných vôd pre potreby poľnohospodárskej krajiny.

Revitalizácia existujúcich závlahových systémov ich komplexnou rekonštrukciou a modernizáciou a doplnením potrebného množstva moderného závlahového detailu by sa mala podľa MPRV realizovať za investičnej účasti súčasných nájomcov.

Koncepcia si podľa MPRV nekladie za svoj cieľ revitalizovať celú existujúcu sieť odvodnenia a závlah, naopak, súčasný stav definuje ako neudržateľný a v súčasných trhových podmienkach za neefektívny. "V súlade s týmto tvrdením sa definovala optimálna sieť závlah a odvodnenia, ktorá sa javí v súčasných podmienkach ako dlhodobo udržateľná a zároveň spĺňa kritériá zvýšenia miery potravinovej bezpečnosti na žiaducej úrovni," zdôraznil v koncepcii agrorezort.