Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Podozrivo lacná poľská bionafta ohrozuje európsky trh

Ilustračné foto Foto: TASR

Orgány EÚ na to upozornila Európska rada pre bionaftu. Slovenskí výrobcovia tvrdia, že dosah nereálne lacných poľských exportov pocítili na trhoch, kde strácajú konkurencieschopnosť.

Bratislava 21. marca (TASR) - Trh Európskej únie ohrozuje neúmerne lacná bionafta z Poľska. Orgány EÚ na to upozornila Európska rada pre bionaftu (EBB). Slovenskí výrobcovia tvrdia, že dosah nereálne lacných poľských exportov pocítili na trhoch, kde strácajú konkurencieschopnosť. Informovalo o tom slovenské Združenie pre výrobu a využitie biopalív (ZVVB).

Organizácia EBB, ktorá združuje výrobcov bionafty z 21 krajín, vyhlásila, že neférové praktiky nielenže obchádzajú zákony, ale môžu nepriaznivo ovplyvniť pravidlá udržateľnosti a certifikácie biopalív. Má indície, že distribútori, ktorí pôsobia na poľskom trhu, využívajú neprimerané zľavy. Tie umožňujú poľské národné predpisy pre biopalivá. Nereálnym cenám poľskej bionafty, ktoré nepokryjú ani priame náklady na jej výrobu, nemôžu ostatní európski výrobcovia konkurovať.

ZVVB priamo pociťuje dosah lacných poľských exportov na trhoch s biodieslom, kde pôsobí napríklad slovenská spoločnosť Meroco. "U zákazníkov, ktorí sú ochotní nakupovať spomínaný produkt poľského pôvodu, sme stratili konkurencieschopnosť," povedal člen ZVVB Peter Kostík. Dodal, že s nekalou konkurenciou sú konfrontovaní predovšetkým na českom a slovenskom trhu. Obáva sa, že dostupnosť tohto produktu tlačí dole aj úroveň trhových kotácií, ktorými sa riadi prevažná väčšina trhu v EÚ.

Distribúcia lacnej bionafty zjavne využíva slabé miesta poľskej schémy na sledovanie trvalej udržateľnosti biopalív, ktoré sa primiešavajú do fosílnych palív v rámci plnenia národného mandátu. Diera v systéme umožňuje nakúpiť bionaftu za normálnu cenu, "papierovo" vykázať jej primiešanie v potrebnom objeme do klasickej nafty a následne primiešať do paliva namiesto bionafty rovnaký objem obyčajnej nafty. Takto ušetrenú bionaftu predajú distribútori za dumpingovú cenu obchodníkovi. Benefit tvorený rozdielom ceny biodieselu a obyčajnej nafty sa pohybuje v stovkách eur.

Množstvá tzv. neférovej bionafty podľa EBB nedávno dosiahli hodnoty 20.000 až 25.000 ton mesačne. Táto bionafta ďalej putuje napríklad do Rumunska, Holandska, Belgicka či Talianska. EBB sa obrátila aj na Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF), aby sa spolu s ďalšími organizáciami pokúsili identifikovať nedôveryhodných operátorov a čo najskôr zastavili toto obchodovanie. "EBB je odhodlaná zastaviť tok poľskej bionafty, ktorý je škodlivý pre integritu a konkurencieschopnosť na trhu EÚ s bionaftou," zdôraznil prezident EBB Alain Brinon.

"Nemôžem povedať, či je to pravda alebo nie, ale neverím, že ide o také množstvá, keďže viem, aká je celková výroba," povedal prezident Poľskej komory biopalív Adam Stepieň pre poľský portál Pulz biznisu.