Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Podpisom zmluvy na Edunet_SK odstránil rezort školstva nezákonný stav

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rezort školstva zároveň informoval, že na ministerstve vzniká pracovná skupina na prípravu ďalších verejných obstarávaní v oblasti IKT, keďže tieto procesy trvajú dva až tri roky.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Podpisom zmluvy spolu s dodatkom s dodávateľom Edunet_SK, a to spoločnosťou Swan, odstránilo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) nezákonný stav, ktorý vznikol uzavretím zmluvy so spoločnosťou Slovak Telekom na projekt Infovek 2 bez súťaže priamym rokovacím konaním, keď bol vo funkcii ministra školstva Juraj Draxler. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

"V dôsledku tohto konania musel rezort školstva zaplatiť pokutu vo výške 790.000 eur, z ktorých by mohol zabezpečiť napríklad 200.000 kusov učebníc," uviedlo ministerstvo. Verejné obstarávanie na projekt Edunet_SK, bolo spustené v roku 2015. "Vďaka Edunet_SK budú môcť školy využívať internetové služby na úrovni 21. storočia," tvrdí MŠVVaŠ.

Rezort školstva zároveň informoval, že na ministerstve vzniká pracovná skupina na prípravu ďalších verejných obstarávaní v oblasti IKT, keďže tieto procesy trvajú dva až tri roky a rezort sa chce na ne vopred pripraviť. "Pracovná skupina sa bude zaoberať prípravou podkladov pre stratégiu poskytovania dátových služieb pre základné a stredné školy a ich pripojenia na rezortné školské databázy v budúcnosti," doplnilo ministerstvo.

MŠVVaŠ tvrdí, že poskytovanie internetu školám je vo verejnom záujme. "Technické riešenie projektu má prísne kritériá na bezpečnosť, kvalitu a garanciu poskytovaných služieb. Ide o centrálne manažované riešenie s nepretržitým dohľadom prevádzky, ktoré pre školy zabezpečí telekomunikačné a dátové služby, služby centrálneho manažmentu virtuálnej privátnej siete so zadefinovanou úrovňou servisných služieb a zadefinovanými bezpečnostnými štandardami s cieľom vybudovať jednotnú rezortnú komunikačnú infraštruktúru a poskytnúť tak školám kvalitné, bezpečné a garantované pripojenie aj k agendovým a vzdelávacím systémom, ktoré rezort školstva prevádzkuje," vysvetlilo ministerstvo. Pôjde najmä o zabezpečenie dátovej komunikácie s Dátovým centrom rezortu školstva, napríklad aj pre potreby e-testovania, distribúcie digitálneho obsahu na školy či poskytnutie mimorezortného digitálneho obsahu.

Rezort školstva podpísal začiatkom októbra zmluvu so spoločnosťou Swan na dodávanie projektu Edunet_SK vo výške viac ako 53.690.155 eur bez DPH, vyplýva to zmluvy zverejnenej v centrálnom registri zmlúv. Zmluva je uzatvorená na štyri roky. Podľa ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Martiny Lubyovej (nominantka SNS) projekt Edunet_SK je koncipovaný ako rámcová zmluva pre súhrnný počet 6700 škôl a školských zariadení, čo zahŕňa materské, základné aj stredné školy na Slovensku.