Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nezamestnaní podpísali pracovné zmluvy, skrášlia vstup do B. Bystrice

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

V okrese Banská Bystrica nezamestnanosť v súčasnosti predstavuje 8,35 %, je najnižšia v rámci Banskobystrického kraja.

Banská Bystrica 1. júla (TASR) – Desiati dlhodobo nezamestnaní ľudia dnes na Mestskom úrade (MsÚ) v Banskej Bystrici podpísali pracovné zmluvy s Podnikom medzitrhu práce – Šanca pre všetkých, n. o., ktorý spadá pod mesto. Vďaka tomu najbližšie tri mesiace nebudú odkázaní na dávku v hmotnej núdzi, čo je asi 62 eur, ale dostanú minimálnu mzdu, teda v čistom 339 eur. Ich práca skrášli vstup do krajského mesta. Ako pomocní pracovníci budú v štyroch frekventovaných lokalitách Banskej Bystrice natierať hrdzavé zábradlia.



Umožnil to národný projekt Podpora zamestnávania uchádzačov o zamestnanie, ktorý vyhlásilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR. Podporuje pracovné príležitosti pre znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie vo vymedzených oblastiach verejného zamestnávania. Ďalší šiesti uchádzači o prácu budú v rámci dobrovoľníckej služby vykonávať ako aktivisti medzitrhu práce dohľad nad pomocnými pracovníkmi a zabezpečovať organizačné práce. Zostávajú v evidencii úradu práce a dostanú životné minimum 198 eur.

"Mesto Banská Bystrica realizovalo pilotný projekt Podnik medzitrhu práce – Šanca pre všetkých, kde sme boli úspešní. Dnes nadväzujeme na tieto úspechy využitím ďalších nástrojov. Dúfam, že pomôžeme niektorým ľuďom nájsť si prácu aj po skončení projektu," reagovala vedúca odboru sociálnych vecí MsÚ v Banskej Bystrici Mária Filipová. Posledný bol projekt mesta, v rámci ktorého 40 nezamestnaných prijali najmä firmy starajúce sa o čistotu, údržbu a zeleň v meste, 17 z nich si dodnes udržalo prácu.



Podľa riaditeľky Podniku medzitrhu práce - Šanca pre všetkých, n. o., Zuzany Lešníkovej nezamestnaní majú uzavreté zmluvy do konca septembra tohto roka. Medzi desiatimi pracovníkmi sú aj takí, ktorí bývajú v sociálnych zariadeniach pre bezdomovcov vyššieho stupňa. Na to, aby v nich mohli zotrvať, musia byť aktívni pri hľadaní práce.

"Mesto v rámci svojej sociálnej politiky má záujem riešiť jeden z najväčších sociálnych problémov, a síce dlhodobú nezamestnanosť. Okrem toho, že sa v spolupráci s úradom práce snažíme pomôcť uchádzačom o zamestnanie, táto činnosť prispieva aj k zlepšovaniu kvality života v meste. Vďaka naplánovaným prácam bude Banská Bystrica čistejšia a krajšia," dodal prvý viceprimátor Jakub Gajdošík.



Nezamestnanosť v okrese Banská Bystrica v súčasnosti predstavuje 8,35 %, je najnižšia v rámci Banskobystrického kraja.