Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Za pohľadávky Váhostavu-SK vyplatil štát 12,6 miliónov eur

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ostáva uzavrieť už len jednu zmluvu o postúpení pohľadávok.

Bratislava 8. júna (TASR) - Slovenská reštrukturalizačná vyplatila ku koncu mája tohto roku veriteľom stavebnej spoločnosti Váhostav-SK za odkúpenie ich pohľadávok 12,6 milióna eur.

"Uzavreli, zverejnili a vyplatili sme k 31. máju celkom 466 zmlúv,"
vyčíslil pre TASR konateľ Slovenskej reštrukturalizačnej Peter Miššík. O odkúpenie pohľadávok požiadalo celkovo 470 veriteľov stavebnej spoločnosti. "Odmietli sme jednu žiadosť z dôvodu popretia pohľadávky v celej výške. Dvaja veritelia vzali svoje žiadosti späť," doplnil.

Ostáva tak podľa neho uzavrieť už len jednu zmluvu o postúpení pohľadávok. Tá by mala byť podpísaná zrejme do konca budúceho týždňa. Táto pohľadávka však nie je vo vysokej hodnote. "Postupovaná pohľadávka má predstavovať 4124 eur a odplata za ňu má predstavovať 2062 eur," vyčíslil Miššík.

Aktuálne takto Slovenská reštrukturalizačná odkúpila pohľadávky v nominálnej hodnote 26,5 milióna eur. Našli sa pritom aj takí veritelia, ktorí požiadali štát o odkúpenie pohľadávky vyššej ako 400.000 eur. Štát, ktorý ich odkupuje za 50 % hodnoty, im však podľa stanovených pravidiel mohol vyplatiť maximálne 200.000 eur.

Nezabezpečení veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK mohli žiadať štát o odkúpenie svojich pohľadávok od septembra minulého roku do konca marca tohto roku.

Váhostav-SK má na základe schváleného reštrukturalizačného plánu vyplatiť nezabezpečeným veriteľom počas piatich rokov 18,75 % z ich pôvodnej pohľadávky. Po piatich rokoch bude splatná ostávajúca časť do 50 %. Zvyšná polovica bude predstavovať majetkové právo veriteľov na akciách alebo vlastných zdrojoch firmy.

V prípade, že sa veritelia rozhodli predať svoje pohľadávky štátu, získajú hneď 50 % zo svojich pohľadávok, následne bude zvyšné peniaze od Váhostavu-SK vymáhať už štát.