Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Tankovanie bude drahšie, dôvodom je vyššia cena ropy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vplyv na cenotvorbu na slovenských čerpacích staniciach má vývoj na trhu s ropou.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Motoristom v najbližších dvoch týždňoch pravdepodobne zdražie tankovanie pohonných látok na čerpacích staniciach. Ceny by mali stúpnuť o dva centy. "Dôvodom je výrazné zdraženie ropy na súčasných 53 dolárov za barel (159 litrov)," vysvetlil ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Priemerné ceny pohonných látok na Slovensku sa pritom podľa jeho slov v posledných týždňoch vyvíjali rôzne. "Z údajov Európskej komisie vyplýva, že benzín zlacnel o 0,016 eura na 1,219 eura za liter. Cena nafty sa mierne zvýšila o 0,002 eura na 1,063 eura za liter," vyčíslil Tomčiak.

V porovnaní s okolitými štátmi sú však slovenské ceny benzínu pomerne stále vysoké. "Nafta je porovnateľne drahá oproti susedným krajinám. Lacné pohonné látky sú v Českej republike a v Poľsku," doplnil Tomčiak. Naopak, drahší benzín ako na Slovensku tankujú motoristi v Taliansku, Francúzsku, ale aj v Grécku.

Vplyv na cenotvorbu na slovenských čerpacích staniciach má vývoj na trhu s ropou. Na zasadnutí krajín vyvážajúcich ropu sa podľa neoficiálnych informácií dohodol kartel OPEC na znížení produkcie na 32,5 až 33 miliónov barelov ropy denne. To by podľa Tomčiaka znamenalo až o 750.000 barelov nižšiu produkciu oproti augustovej produkcii kartelu. Detaily dohody by mali byť dotiahnuté v novembri. "Reakcia trhov na správy bola jednoznačná. Ropa Brent už zdražela o 14 % na súčasných 53 dolárov za barel," dodal Tomčiak.