Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Pohonné látky môžu v SR najbližší týždeň zlacnieť až o 1,5 eurocenta

Ilustračné foto Foto: TASR

Cena ropy podľa Tomčiaka naďalej padá a už je najnižšie od roku 2003.

Bratislava 18. januára (TASR) - Pokles priemerných cien pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach bude naďalej pokračovať. "V najbližšom týždni môže nastať zlacnenie až o 1,5 eurocenta," uviedol pre TASR analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Pripomenul, že podľa Štatistického úradu SR priemerné ceny pohonných látok v SR v uplynulom týždni poklesli. Benzín zlacnel o 0,011 eura na 1,166 eura za liter. Cena nafty sa znížila o 0,011 eura na 0,979 eura za liter.

Cena benzínu v Rotterdame sa podľa neho v uplynulom týždni znížila o 12 % a nafta zlacnela o 11 %. Euro oproti americkému doláru posilnilo o 0,5 %.

"Pohonné látky v SR sú podľa údajov Európskej komisie v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie pomerne vysoké. Relatívne drahý je predovšetkým benzín," upozornil.

Cena ropy podľa Tomčiaka naďalej padá a už je najnižšie od roku 2003. Zmena trendu na trhu je zatiaľ v nedohľadne. Hlavnou príčinou poklesu ceny je naďalej vysoký prebytok na trhu. OPEC, Rusko aj USA ťažia blízko svojich maxím a nechcú ustúpiť. "Naopak, na strane dopytu sledujeme ochabovanie spotreby v Ázii. Čína vydá v utorok štatistiku rastu HDP za rok 2015. Očakáva sa najpomalší rast za posledných 25 rokov na úrovni 6,9 %," priblížil.

Sankcie voči Iránu boli počas víkendu podľa jeho informácií fakticky zrušené. "Očakáva sa, že do konca februára zvýši krajina svoju produkciu aj vývoz o 0,5 milióna barelov ropy denne. Do konca roka by potom mohla svoj export zvýšiť až o 1 milión barelov zo súčasných 2,8 milióna na 3,8 milióna barelov denne."

Dodal, že Ministerstvo pre energetiku USA očakáva, že prebytok ropy na trhu pretrvá až do roku 2017 a pridáva sa tak k mnohým investičným bankám, ktoré sú tiež veľmi skeptické ohľadom cien ropy.