Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Pohonné látky na Slovensku by mohli mierne zdražieť

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie je tankovanie na Slovensku pomerne drahé.

Bratislava 3. marca (TASR) - V najbližších dňoch si motoristi na Slovensku za pohonné látky na čerpacích staniciach pravdepodobne priplatia. Ceny by mali vzrásť o jeden až dva centy. Očakávajú to odborníci spoločnosti Finlord. "Príčinou je opätovné zdražovanie ropy na svetových trhoch," vysvetlil ekonóm spoločnosti Boris Tomčiak.

Na Slovensku sa pritom rôzne vyvíjali ceny pohonných látok aj v uplynulom týždni. "Benzín zlacnel o 0,001 eura na 1,117 eura za liter. Cena nafty sa zvýšila o 0,015 eura na 0,951 eura za liter," vyčíslil Tomčiak.

V porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie je tankovanie na Slovensku pomerne drahé. "Relatívne drahý je predovšetkým benzín," podotkol Tomčiak. Lacnejší benzín majú Česi, Rakúšania aj Poliaci. Naopak, drahší je v Taliansku, Nemecku a vo Francúzsku. Lacnejšiu naftu ako na Slovensku zase môžu motoristi tankovať v Česku a Poľsku.

Pod zdražovanie pohonných látok na Slovensku by sa malo podľa ekonóma podpísať najmä zvýšenie cien ropy na svetových trhoch. "Rusko uviedlo, že už 15 krajín je ochotných zafixovať svoju produkciu. Otáznik visí stále nad iránsku ťažbou. Irán nepotvrdil, že by svoju produkciu plánoval zmraziť," priblížil vývoj na trhu s ropou Tomčiak.