Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pri prešetrovaní poistných prípadov pomáha moderná technika

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Odborníci na špeciálne činnosti Allianz-Slovenskej poisťovne prešetrovali spolu 2116 podozrivých poistných udalostí a až v 93 % prípadov sa podozrenie z podvodu potvrdilo.

Bratislava 9. februára (TASR) - Vyše 4,3 milióna eur bola hodnota odhalených poistných podvodov za minulý rok. Odborníci na špeciálne činnosti Allianz-Slovenskej poisťovne prešetrovali spolu 2116 podozrivých poistných udalostí a až v 93 % prípadov sa podozrenie z podvodu potvrdilo.

Ako povedala pre TASR hovorkyňa Allianz-SP Lucia Muthová, klienti sú mnohokrát mimoriadne vynaliezaví, ale moderné technológie a vyšetrovacie postupy odhaľujú ich snahu o poistný podvod.

Napríklad vlani klient nahlásil poškodenie strechy svojho domu po búrke. Keďže poškodenie malo vzniknúť krátko po uzatvorení poistenia domu, prípad poisťovňa preverovala. V hlásení škody klient uviedol, že strecha domu je už po oprave, lebo krátko po jej poškodení mali prísť silné dažde a on sa obával, že by do domu mohlo zatiecť. Obhliadka strechy bola preto vykonaná až po oprave. Pri preverovaní okolností vzniku tejto škody sa však zistilo viacero nejasností. Napríklad v čase, keď malo dôjsť k poškodeniu strechy, neboli v danej oblasti podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) hlásené búrky ani silné dažde. Navyše po preverení satelitných snímok sa ukázalo, že strecha bola opravená už minimálne rok, čo preukázalo, že poškodenie hlásené klientom nevzniklo v čase trvania poistenia. Poistený si uplatňoval poistné plnenie vo výška približne 5000 eur. Táto suma, samozrejme, nebola vyplatená a poisťovňa zvažuje aj podanie trestného oznámenia.

O podvod sa pokúsili aj pracovníci poľnohospodárskeho družstva v regióne východného Slovenska, ktorí nahlásili, že pri sezónnych prácach na poli došlo k poškodeniu poľnohospodárskej techniky nárazom do betónovej skruže. Prešetrovaním bolo zistené, že stroj bol podľa predložených dokladov zakúpený ako použitý a nepoškodený v susednom Maďarsku. Mechanizmus vzniku poškodenia naznačoval, že by mohlo ísť o poškodenie, ktoré nie je poistením kryté a ktoré mohlo vzniknúť ešte pred kúpením stroja u predchádzajúceho vlastníka. Predložené nákupné doklady nebolo možné v zahraničí jednoznačne preveriť, preto bol vznik poškodenia nasimulovaný s pomocou dodatočných meraní na mieste vzniku a za využitia dostupných satelitných záznamov. Dokumentácia a simulácia bola vykonaná s pomocou technických nástrojov, ktoré majú zamestnanci Allianz - SP k dispozícii. Simulácia ukázala, že poškodenie stroja nemohlo vzniknúť na mieste a ani v tom čase, ako uvádzal poistený. Vyplatením poistného plnenia by došlo k bezdôvodnému obohateniu poisteného klienta vo výške približne 8600 eur.

Mnohé prípady sa týkali aj životného poistenia. Klient z Trenčianskeho kraja si v poisťovni nahlásil úraz ľavého ramena, kde malo dôjsť k vážnemu poškodeniu svalu. Nakoľko však škoda nastala v krátkej dobe po vzniku úrazového poistenia, začala ju poisťovňa preverovať. Po došetrení všetkých okolností vzniku škody a následných vyšetreniach a konzultáciách s príslušnými lekármi sa preukázalo, že klient si úraz len vymyslel a že takéto poškodenie vzniklo ako dôsledok chorobného stavu, ktorý vznikol ešte pred poistením. Klient by sa fiktívnym úrazom obohatil o viac ako 3800 eur, no nakoniec sa priznal, že si takto chcel vylepšiť zlú finančnú situáciu. Momentálne čelí policajnému vyšetrovaniu.

V regióne Bratislava boli z úrazového poistenia nahlásené dve škodové udalosti, v ktorých ako poškodení vystupovali otec a jeho maloletý syn. V oboch hláseniach bol uvedený rovnaký úrazový mechanizmus, a tiež rovnaký čas vzniku poškodení. Rozdielne bolo miesto, kde k úrazom došlo. Malo ísť o popáleniny 2. stupňa, ktoré mali vzniknúť obliatím horúcou vodou. Po vykonaní osobného preverovania u poškodených bolo zistené, že nikto z nich nemá na príslušnej časti tela jazvy po tak závažnej popálenine. Následne sa poškodení vzdali svojho nároku na poistné plnenie, ktoré bolo predbežne vyčíslené na približne 450 eur.